Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

29. 09. 2022. 18:35 >> 18:46

KLARIĆ IH UGOSTIO

Studenti iz Novog Sada i Sarajeva posjetili Skupštinu CG

Generalni sekretar Aleksandar Klarić ugostio je prethodna dva dana, u Skupštini Crne Gore, grupu studenata Centra za međunarodnu javnu politiku iz Novog Sada i grupu studenata Internacionalnog Burč univerziteta iz Sarajeva, navode iz Skupštine Crne Gore.

Klarić je istakao značaj interesovanja mladih za upoznavanje sa načinom rada i funkcionisanja Skupštine Crne Gore i upoznao studente sa organizacijom rada Službe Skupštine kojom rukovodi.

Klarić je naglasio, da je naročito ponosan na dio namijenjen obrazovanju mladih i približavanju rada parlamenta građanima, gdje je apostrofirao Parlamentarni institut i Demokratske radionice.

Govoreći o tom segmentu otvorenosti, on je iznio podatak da je samo kroz program Demokratskih radionica, uz stručni nadzor petnaest sertifikovanih trenera, do sada obuku prošlo 51.000 osnovaca.

Pored osnovnih škola, kako je istakao, programom edukativnih radionica obuhvaćeni su i srednjoškolci koji su bili aktivni učesnici programa pod nazivom „Simulacija rada parlamenta“, dodao je Klarić.

Kazao je da taj program ima za cilj da upozna srednjoškolce sa procesom donošenja zakona u svim njegovim fazama i svoj njegovoj kompleksnosti.

"Skupština Crne Gore nastavlja da sprovodi politiku otvorenih vrata za svoje građane i građanke što je, kako je rekao, prepoznao i Evropski parlament, uz čiju podršku je Crna Gora postala prva država, koja još uvijek nije članica EU, a u kojoj je organizovana „Skupština građana”, naveo je Klarić.

On je kazao da u prilog priči o otvorenosti crnogorskog parlamenta svakako ide i Parlamentarni kanal koji omogućava građanima da prate rad odbora prvi put direktno.

Kazao je da je u okviru tih sjednica radnih tijela zastupljen i veliki broj kontrolnih saslušanja, te da je pored prenosa sjednica, na parlamentarnom kanalu emituju se i emisije edukativnog sadržaja.

On je istakao da transparentnosti od čak 85 odsto doprinosi i novi princip odgovora na predstavke građana koji se različitim zahtjevima obraćaju Skupštini Crne Gore, te da se postupak po zahtjevu rješava do sedam dana, a procenat neodgovorenih na dnevnom nivou ne prelazi jedan procenat.

U okviru skupštinskog sajta napomenuo je i sadržaj pod nazivom e-Peticije gdje je građanima omogućeno da prikupljanjem potpisa imaju mogućnost predlaganja i pokretanja važnih životnih tema i pitanja.

Studente iz Novog Sada i Sarajeva, u odvojenim posjetama Klarić je upoznao i sa projektom adaptacije zgrade parlamenta koja je pored tehničkog osavremenjavanja prilagođena i osobama sa posebnim potrebama, te planovima da se projektom E-parlament - digitalizacija zakonodavnog procesa, potpuno izbaci papir iz upotrebe i na taj način dodatno doprinese uštedi ali i uskladi sa nazivom ekološke države.

"Ekologija i održivi razvoj još jedan su od prioriteta Skupštine Crne Gore", rekao je Klarić i dodao da je u procesu i izrada posebnog dijela na skupštinskom sajtu namijenjenog slabovidim osobama pod nazivom „Čitaj me“.

Studenti su tokom posjete obišli i zgradu Skupštine, sale i salone u kojima se održavaju sjednice radnih tijela kao i susreti delegacija, te prostor za predstavnike medija koji prate rad parlamenta i skupštinsku biblioteku.

Kroz razgovore, studenti su se upoznali i sa radom Parlamentarnog instituta, Demokratskih radionica, Odbora za evropske integracije, kao i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, navodi se u saopštenju Skupštine.

Studenti su na kraju posjete zahvalili na izuzetnom prijemu, posebno, kako su rekli, na privilegiji da razgovaraju sa najmlađim generalnim sekretarom u regionu i posjete najtransparentniji parlament u regionu, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније