Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

20. 09. 2022. 16:18   >>  16:15

KONjEVIĆ - ŠAREC

Zapadi Balkan mora ostati u fokusu međunarodne zajednice

Region Zapadnog Balkana mora biti u fokusu međunarodne zajednice, pogotovo u svjetlu novih bezbjednosnih izazova, agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, odnosno rata na tlu Evrope, zaključak je sa današnjeg sastanka potpredsjednika Vlade i ministra odbrane Raška Konjevića sa ministrom odbrane Slovenije, Marjanom Šarecom.

Ministri odbrane dvije savezničke zemlje razgovarali su o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, perspektivama Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana u evropskim integracijama, o aspektima razvoja bilateralne odbrambene saradnje Crne Gore i Slovenije, kao i o učešću Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama.

Konjević i Šarec izrazili su zadovoljstvo sveukupnom bilateralnom saradnjom, posebno na polju odbrane.

Crnogorski ministar odbrane kazao je da Crna Gora konstantno upozorava da se Zapadni Balkan ne smije izgubiti iz međunarodnog fokusa, budući da ima država i nekih trećih strana koje nedvosmisleno pokazuju svoje specifične interese za region i njegovu destabilizaciju.

On je izrazio uvjerenje da Crna Gora u Sloveniji, kao savezničkoj i prijateljskoj zemlji, koja odlično poznaje region, ima pouzdanog partnera koji će konstantno podsjećati ostale saveznike, ali kompletnu međunarodnu zajednicu na ovu činjenicu.
Konjević i Šarec su istakli da očekuju intenziviranje saradnje između dva ministarstva odbrane na poljima od zajedničkog interesa.

Crnogorski ministar odbrane kazao je da je bio posebno impresioniran segmentom vojne industrije u Sloveniji, koja se zadnjih godina intenzivno razvija, te da vjeruje da bi i Crna Gora mogla postići na tom polju određene rezultate.

Šarec je istakao da Slovenija snažno podržava crnogorske aspiracije ka članstvu u EU, kao što je podržala i članstvo naše zemlje u NATO, te podsjetio na zajedničko učešće pripadnika oružanih snaga dvije zemlje u misiji u Letoniji.

"Veseli nas da je Crna Gora članica Alijanse i da daje svoj doprinos kolektivnoj odbrani i kolektivnoj bezbjednosti. Saradnja naše dvije zemlje posebno je ojačana zajedničkim članstvom u Alijansi", poručio je slovenački ministar odbrane, dodajući da se u njegovoj zemlji stalno potencira bezbjednosni značaj i ranjivost Zapadnog Balkana.

Nakon sastanka dva ministra i njihovih delegacija, direktori direktorata za logistiku ministarstava odbrane Crne Gore i Slovenije, potpukovnik Veljko Mališić i Željko Kralj potpisali su Sporazum o donaciji muzejskog eksponata, ronilice R2-M.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније