Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

18. 09. 2022. 16:26 >> 17:30

ASP

"Vlada da saopšti namjerava li da sprovede popis do kraja godine"

Vlada Crne Gore projektovala je Predlogom rebalansa budžeta dodatnih milion eura za aktivnost popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, zbog čega je dužna da ukupnoj javnosti objavi da li to namjerava da do kraja ove godine zaista sprovede popis i u kom tačno vremenskom periodu.

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) pozvala je Vladu da saopšti namjerava li da do kraja godine sprovede popis u Crnoj Gori, s obzirom na to da je Predlogom rebalansa budžeta projektovano dodatnih milion eura za te aktivnosti.

Iz te nevladine organizacije su kazali da je Vlada, Predlogom rebalansa, projektovala dodatnih milion eura za aktivnost popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

„Zbog čega je dužna da ukupnoj javnosti objavi da li to namjerava da do kraja ove godine zaista sprovede popis i u kom tačno vremenskom periodu“, smatraju u ASP-u.

To je, kako su naveli, posebno bitno imajući u vidu, ne samo da se vlada Dritana Abazovića nalazi u tehničkom mandatu, jer je izgubila podršku u parlamentu, već i aktuelnu izbornu kampanju za lokalne izbore u velikom broju crnogorskih gradova krajem oktobra, a uz moguće i opšte izbore u zemlji.

Iz ASP-a su kazali da je, kada se tome dodaju uslovi ekstremne ukupne političke i ekonomske krize u zemlji, manjinsko tehnička vlada obavezna da javnosti objelodani kada to namjerava da sprovede popis stanovništva.

„Da li narednog mjeseca, kada su lokalni izbori u zemlji, u novembru ili decembru, kada će i uslovi za provođenje popisa zbog zimskog perioda svakako biti otežani“, dodali su iz te NVO.

Prema njihovim riječima, pravno, ali i politički posmatrano, sama namjera da vlada, koja je u tehničkom mandatu, provodi popis stanovništva, domaćinstava i stanova đeluje krajnje besprizorno.

Vlada je, kako su naveli iz ASP-a, kod potrošačke jedinice Uprava za statistiku, Predlogom rebalansa projektovala da je, u okviru programa Nacionalna statistika, potprograma Statistička istraživanja, analize i informisanje, aktivnost Popis stanovništva, domaćinstva i stanova, opredijeljeno dodatnih 1.026.676 eura kako bi se obezbijedila nedostajuća sredstva za tu aktivnost.

Kako se obrazlaže, povećanje je uslovljeno rastom minimalne cijene rada, prosječne zarade u Crnoj Gori i stope inflacije.

„Ranijim Budžetom za ovu godinu, ukupni rashodi Uprave za statistiku bili su na nivou od 4,64 miliona eura, a Predlogom rebalansa budžeta se uvećaju na 5,67 miliona“, dodaje se u saopštenju ASP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније