Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г. [ Mina ]

17. 09. 2022. 18:54 >> 18:51

LAZAREVIĆ ISTAKAO

Kontinuirani doprinos Crne Gore unapređenju sposobnosti Alijanse

Crna Gora, kao pouzdana članica NATO-a, snažno podržava koncept odvraćanja i odbrane Alijanse i kontinuirano doprinosi unapređenju njenih sposobnosti, istakao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Zoran Lazarević.

Lazarević je, na konferenciji Vojnog komiteta NATO-a u Talinu, naglasio da je najbolja potvrda takvoj konstataciji odluka Skupštine Crne Gore da angažuje do 60 pripadnika u sastavu snaga NATO za odgovor na krize.

On je poručio da Crna Gora ostaje posvećena promociji značaja Zapadnog Balkana za stabilnost evroatlantske zajednice i ukazao na značaj prisustva NATO u regionu.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je konferencija u Talinu bila posvećena NATO operacijama, misijama i aktivnostima, sa posebnim fokusom na situaciju u Ukrajini, kao i usklađivanju planova, snaga i sposobnosti radi zaštite saveza od eskalacije krize na njenom istočnom krilu.

Kako se navodi, razgovaralo se i o razvoju Inicijalnog koncepta za multi-domenske operacije, koji će doprinijeti boljem razumijevanju ove kompleksne oblasti i uvezivanju širokog spektra vojnih snaga sa ne-vojnim elementima podrške.

“Istaknut je značaj novog NATO strateškog koncepta 2022, koji je usvojen na NATO Samitu u Madridu, kao i izrade Političkih smjernica 2023, koje će definisati jasan nivo ambicija Alijanse u narednom period”, kaže se u saopštenju.

Ta dokumenta će, objasnili su iz Ministarstva, omogućiti da snage Alijanse dostignu zahtijevani nivo interoperabilnosti u uslovima dinamične reorganizacije i njihove modernizacije.

Lazarević se tokom konferencije sastao sa načelnikom Oružanih snaga Italije Đuzepeom Kavom Dragoneom.

Kako se navodi, sagovornici su istakli da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom, posebno u oblastima obuke i školovanja, saradnje mornarica, učešću u vježbama i međunarodnim misijama i operacijama.

Lazarević je naglasio značaj školovanja kadeta Vojske Crne Gore na vojnim akademijama Italije, kao i realizaciju NATO misije zaštite vazdušnog prostora /Air Policing/, koji Italija, u saradnji sa Grčkom, izvršava nad crnogorskim nebom.

“Iskazana je spremnost da se nastavi sa saradnjom u svim oblastima, a posebno u dijelu zajedničkog učešća u međunarodnim misijama i operacijama”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su razmijenjene informacije oko budućeg učešća jedinica VCG u NATO snagama pojačane budnosti u Bugarskoj, koje će biti pod komandom italijanskih snaga.

Dragone je istakao da je zadovoljan zbog te odluke Crne Gore, i najavio još snažniju podršku Vojsci Crne Gore u procesu modernizacije i adaptacije za izvršavanje postojećih, ali i novih zadataka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније