Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 09. 2022. 12:49   >>  12:46

ADROVIĆ PORUČIO

Rješavanje pitanja nestalih pravna i moralna obaveza

Crna Gora, iako potražuje manji broj nestalih lica u odnosu na druge države bivše Jugoslavije, poklanja posebnu pažnju rješavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima, istakao je ministar rada i socijalnog staranja, Admir Adrović. Onse, sa svojim saradnicima, danas sastao sa direktorom evropskih programa Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), Metjuom Holidejom i saradnicima.

Ministar je istakao da je rješavanje pitanja nestalih lica na prostoru bivše Jugoslavije važno humanitarno, ali i političko pitanje, jer od njegovog rješavanja u velikoj mjeri zavisi i proces pomirenja i izgradnja multietničkih društava zasnovanih na demokratiji, vladavini prava i toleranciji u regionu.

Kazao je da je to pravna i moralna obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama, koja vremenom nije i ne može biti manja, te da porodice nestalih imaju pravo da saznaju istinu o sudbinama svojih najbližih. Naveo je i da je važno tražiti odgovor za svaki pojedinačni slučaj nestale osobe, ali je važno i nastojati ovaj problem riješiti na nivou društva, gđe on negativno utiče na vjerodostojnost demokratskih, političkih, ali i institucija za sprovođenje zakona.

Naglasio je da će se Vlada Crne Gore ubuduće kontinuirano baviti ovim pitanjem uz posebnu posvećenost u rješavanju istog, kao i da će preuzeti odgovornost u procesu pronalaženje nestalih lica.

"Lica koja su nestala u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije, a koje potražuje Komisija za nestala lica Vlade Crne Gore, uključuje 51 crnogorskog državljanina i lica čiji su tražitelji, u vrijeme prijavljivanja njihovog nestanka, imali prebivalište u Crnoj Gori. Komisija je u saradnji sa komisijama i drugim asocijacijama zermalja iz regiona, koje se bave ovom problematikom, u proteklom periodu riješila i izvršila primopredaju posmrtnih ostataka za 33 lica koji su u trenutku nestanka bili državljani Crne Gore, ili su tražitelji, u vrijeme prijavljivanja njihovog nestanka, bili građani Crne Gore", naveli su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Direktor evropskih programa Međunarodne komisije za nestala lica ICMP, Metju Holidej, u osvrtu na rad i učinke Komisije naveo je da podaci o broju registrovanih aktivnih slučajeva nestalih, podvlače neophodnost intenzivne saradnje, ali i istakao značaj doprinosa organa vlasti Crne Gore i naveo kao primjer pozitivne prakse.

Na sastanku je bilo riječi, kako o dosadašnjoj, tako i o budućoj saradnji i razmjeni informacija koje su od značaja za rješavanje slučajeva nestalih.

Obje strane izrazile su spremnost za inteziviranje saradnje u ovom procesu, kako bi porodice i rodbina nestalih lica što prije dobili informacije o sudbini njihovih nestalih članova porodica, zaključili su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније