Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G.

07. 09. 2022. 22:47   >>  22:43

ŠĆEKIĆ - SANTANDER

"Zajednički cilj povećanje obuhvata imunizacije djece MMR vakcinom"

Ministarstvo zdravlja ima punu podršku UNICEF-a, kako bi se zajedničkim projektima i konkretnim aktivnostima povećao obuhvat imunizacije djece u Crnoj Gori, sa naglaskom na MMR vakcinaciju, zaključak je sa današnjeg sastanka ministra zdravlja Dragoslava Šćekića sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom.

Ministar Šćekić je istakao da je saradnja sa UNICEF-om veoma kvalitetna, što se ogleda kroz sprovođenje zajedničkih projekata, koji za rezultat imaju unapređenje zdravlja cjelokupne populacije, s naglaskom na rast i razvoj djece.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da će se saradnja s Ministarstvom nastaviti u oblastima zdravlja, ishrane i ranog razvoja djece.

On je podsjetio da je UNICEF, kao odgovor na pandemiju COVID-19, tokom prošle i ove godine doprinio s više od 1.200.000 eura opreme, ljekova i drugog materijala za imunizacije.

Santader je izrazio zabrinutost zbog značajnog pada stope rutinske imunizacije djece, posebno protiv malih boginja, zauški i rubele.

„Zdravstvenim institucijama potrebna je podrška da bi preuzele snažniju inicijativu u lokalnim zajednicama kako bi se hitno unaprijedilo stanje u oblasti rutinske imunizacije djece. Zdravstvene radnike treba posebno podržati kako bi imali efikasniju komunikaciju s roditeljima, u lokalnim zajednicama. Samo kroz otvoreni razgovor koji bi razjasnio sve nedoumice o vakcinaciji, kao i olakšavanjem zakazivanja termina za vakcinaciju, Crna Gora može postići veće stope zaštite od zaraznih bolesti”, istakao je Santander.

Ministar Šćekić je izrazio zabrinutost zbog slabog odziva na vakcinaciju djece po redovnom kalendaru vakcinacije, posebno kada je MMR vakcina u pitanju i istakao da Ministarstvo zdravlja ozbiljno radi na tome da se što veći broj mališana zaštiti od zaraznih bolesti za koje postoje vakcine, kao i da je za zdravstveni sistem pomoć UNICEF-a u tom smislu od velikog značaja.

„Cilj nam je da podignemo svijest roditelja o značaju vakcinacije za očuvanje zdravlja i života njihove djece. Veoma važnu ulogu imaju, prije svega, pedijatri, koji treba da predoče roditeljima da je vakcinacija najefikasnija preventivna mjera koja čuva zdravlje njihove djece, da ih upute u sve prednosti koje njihovo dijete ima ukoliko se vakciniše, kao i da odgovore na sve njihove nedoumice, sumnje i strahove", istakao je Šćekić. 

On je kazao da u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, planirane su i preventivne aktivnosti u školama, kako bi i na taj način došli do roditelja i ukazali im na važnost imunizacije.

"S obzirom da je obuhvat vakcinacije godinama unazad izuzetno nizak, svjesni smo da je pred nama ozbiljan zadatak i dosta posla, ali spremni smo da istarajemo i podignemo stepen imunizacije djece na zadovoljavajući nivo i stvorimo osnovu za dostizanje obuhvata kojim bi vremenom stekli kolektivni imunitet naših najmlađih stanovnika“ , naglasio je ministar Šćekić.

Na sastanku Šćekić i Santander razgovarali su i o ostalim projektima, koji se u saradnji sa UNICEF-om realizuju u Crnoj Gori, u prvom redu o izradi Strategije za rani razvoj djece u Crnoj Gori, promociji dojenja i širenju inicijative „Porodilišta po mjeri beba“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније