Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 01. 2014. 14:21 >> 20:01
6

SUVO DO NEDJELJE

Mitrović: Biće dana da zima pokaže zube

Dok se u pojedinim djelovima svijeta živa u termometrima spušta na istorijski minus, na Balkanu su, usred zime, temperature prave proljećne.

Na području regiona temperature se kreću između pet i 14 stepeni, a u primorskom području Crne Gore i do 19 stepeni Celzijusa.

Zbog visokih temperatura, na planinama gotovo da uopšte nema snijega. Nestašica snijega pokvarila je skijašku sezonu u Sloveniji, BiH i Crnoj Gori. 

Dok se u austrijskim i italijanskim skijalištima tereni bijele od prirodnog i vještačkog snijega, gosti u slovenačkim skijalištima nijesu te sreće. 

No, neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine, prema riječima direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luke Mitrovića, nije pojava koja se i ranije nije dešavala u Crnoj Gori.

Podsjetio je tako na decembar 2004., odnosno januar 2005. kada je, takođe, bilo neuobičajeno toplo vrijeme, nakon čega su uslijedile sniježne padavine koje su oborile tadašnje rekorde.

"Tokom decembra prošle godine imali smo jedan period suvog vremena, takozvane stabilne vremenske prilike koje su uzrokovane visokim vazdušnim pritiskom. Taj decembar je bio najsušniji u zadnjih 60 godina, a temperature su bile ekstremno visoke, a minimalne su bile ekstremno niske", kazao je Mitrović Portalu RTCG.

Kazao je da se period takvog vremena nastavio i tokom januara, sa kratkim prekidom i pojavom padavina koje su trajele dan i po.

"Karakteristika su visoke temperature pet do 10 stepeni više od prosjeka za ovo doba godine. Ovaj januar i decembar nemaju karakteristike kakve su uobičajene. Ovo je bilo i ranije, decembra 2004. i januara 2005., a ond smo imali snijeg od sredine januara kad su oboreni rekordi", kazao je Mitrović.

Vremenske prilike koje su sada dominantnr su posljedica anticiklona koji determiniše vremenske prilike u cijeloj Evropi.

"Po sadašnjem materijalu ovako će biti do kraja sedmice. Dakle, do nedjelje će biti bez padavina, sunčano vrijeme, biće i magle, a temeperature vazduha će biti izuzetno visoke za ovo doba godine. Početkom naredne sedmice doći će do pada temperature, sa kišom na jugu i snijegom na sjeveru. Takvo vrijeme potrajaće jedno pet, šest dana", rekao je Mitrović, navodeći da nema bojazni od velike količine padavina.

On je poručio i da je zima tek počela, te da ima vremena da pokaže svoje zube. 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније