Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

11. 08. 2022. 12:08 >> 12:05
4

OGROMNO POŽRTVOVANJE I ISKUSTVO

VCG u stalnoj pripravnosti: Primjer kako se brane država i građani

Piloti Vojske Crne Gore u stalnoj su pripravnosti, rade i po više od deset sati dnevno, bez slobodnih dana i odmora, od ranih jutarnjih sati pripravni za prvi poziv koji će im stići toga dana. Sprečavaju da vatra uđe u nacionalne parkove, da sagore stare vile u Perastu, čuvaju imovinu i ljude, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Oni su ovoga ljeta prva adresa na koju se obrate vatrogasci i službe zaštite i spašavanja. Više puta su tokom gašenja požara spašavali i evakuisali povrijeđene planinare i turiste", kazali su iz MO.

Ovoga ljeta, na žalost, kako su istakli, imaju i previše situacija u kojima su pokazali na koji se način štite i brane država i njeni građani, kako se pomažu civilne institucije, što je jedna od misija Vojske Crne Gore.    

"Jutrošnjom akcijom gašenja ogromnog požara između Bara i Sutomora, koja je počela već oko 7:30, vazduhoplovci Vojske Crne Gore započeli su svoj 20. dan borbe sa vatrenim stihijama širom Crne Gore, od Durmitora i Nikšića, preko Boke Kotorske", navodi se u saopštenju.

Ističe se da su, zahvaljujući njihovom ogromnom požrtvovanju, ali i znanju i iskustvu, do sada uspijevali da spasu ono što je najvažnije – ljudske živote, ali i kuće i naselja.

"U Baru jutros, kao i cijelu prethodnu noć i poslije podne, kada je požar izbio iznad Crvene plaže, brzo se šireći na sve strane, duva jaki vjetar promjenljivog smjera, što veoma otežava rad svim letjelicama, a posebno helikopterima. Konfiguracija našeg terena takođe je poseban izazov, zbog visokih i strmih brdskih i planinskih litica", kazali su iz MO.

Juče u Baru u gašenju požara bilo je uključeno i 12 pripadnika Mornarice sa tri cistijerne.

"Od 18. jula, kada su imali prvi intervenciju, a zaključno sa jučerašnjim danom, 10. avgustom, dva helikoptera Vojska Crne Gore osposobljena za gašenja, napravila su ukupno 118 letova i 150 sati naleta. Za to je vrijeme izbačeno više od 921 hiljada litara vode", saopštilo je Ministarstvo.

Dodaje se da je svakodnevno angažovano do 10 lica, pripadnika Vojske Crne Gore, pilota, tehničara i pomoćnog osoblja. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније