Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

11. 08. 2022. 10:57   >>  10:55

CGO

Položaj mladih da bude u fokusu donosilaca odluka

Uoči 12. avgusta Međunarodnog dana mladih, Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje da, kako su kazali, nema razloga za slavlje u oblasti zaštite mladih i unaprjeđenja njihovog položaja, jer se problemi sa kojima se mladi suočavaju ne rješavaju.

Koordinatorka programa Aktivno građanstvo u toj NVO Željka Ćetković, navodi da su mladi, stoga, sve više okrenuti odlasku iz zemlje, umjesto da svoje znanje i vještine ulože u svoju i budućnost društva u Crnoj Gori.

"Nije neočekivano, iako jeste zabrinjavajuće, da u situaciji u kojoj njihovi problemi i potrebe ostaju hronično neadresirani, mladi žele otići. I pored dugogodišnjih opomena da imamo 'odliv mozgova' čini se da ovo pitanje ostaje van prioriteta donosilaca odluka", kazala je Ćetković.

Podsjeća da Ujedinjene nacije ove godine stavljaju fokus na problem ejdžizma, odnosno diskriminaciju po osnovu godina, u ključnim oblastima za mlade - zapošljavanju, političkoj participaciji, zdravstvenoj zaštiti i ostvarivanju pravde. Takođe, kako dodaje, notiraju i ulogu mladih u pandemiji COVID-a.

"Mladii u Crnoj Gori, takođe, imaju ove probleme iako se oni 'stavljaju pod tepih', a pred izbore prekrivaju u floskulama poput 'mladi su naša budućnost', čime se pokazuje i da nema svijesti da su mladi tu - trenutno i sada - i da ćemo ih izgubiti ukoliko ne odgovorimo na njihove potrebe", kazala je Ćetković.

Ona dodaje da se mladi u Crnoj Gori suočavaju i sa problemom pada kvaliteta obrazovanja i neusklađenosti obrazovnog sistema sa tržištem rada.

"Imajući u vidu da životne prilike zavise od obrazovanja, jasno je da ako obrazovanje nije na zadovoljavajućem nivou, mladima se ograničavaju mogućnosti dobijanja adekvatno plaćenog posla, a samim tim će biti prinuđeni ili da rade više poslova ili da zavise od roditelja i staratelja, što širi kompleksnost problema na druge kategorije u društvu", navodi se u saopštenju.

Ćetković ocjenjuje da su mladi u Crnoj Gori predugo samo dekor političkim partijama, počevši od njhovih izbornih programa, preko izostanka suštinskog uključivanja u procese odlučivanja ili uopšte u radu ključnih partijskih organa, do loše pozicioniranosti na izbornim listama.

"CGO cijeni da mladima treba omogućiti da budu kako kreatori omladinskih politika tako i efektivni dio svih društveno-političkih procesa", navodi se u saopštenju.

S obzirom da se trenutno radi na novoj Strategiji za mlade 2022-2026, CGO apeluje na radnu grupu da u novoj Strategiji i njenom pratećem akcionom planu adresiraju navedene probleme na učinkovit način.

"Međunarodni dan omladine su uspostavile Ujedinjene nacije 2000. godine kako bi afirmisali napore mladih u obrazovanju, razvoju zajednice, zaštiti životne sredine i volontiranju. Obilježava se sa ciljem ukazivanja na probleme koje mladi imaju na globalnom nivou, ali i iznalaženju rješenja za te probleme", podsjećaju iz NVO CGO.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније