Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

27. 07. 2022. 15:17   >>  15:15 10

GP URA

"Poruke Joanikija ne doprinose suživotu i međuvjerskom skladu"

Poruke mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija sa tribine u Podgorici ne doprinose suživotu i međuvjerskom skladu, kazali su iz Građanskog pokreta URA.

Oni dodaju da mitropolit kao "crkveni velikodostojnik trebao bi da vodi računa i brine o vjeri i zajednici na osnovama koje stoje u osnovi religije koju predstavlja".

"Crnu Goru nije zahvatio nikakav 'ustašluk' već je ona država kako stoji u njenom Ustavu – jednaka i ista za sve njene građane u kojoj niko nije i ne smije biti diskriminisan zbog svog ličnog opredjeljenja ili pripadnosti. Nazadne ideologije koje pominje Joanikije nijesu i neće biti budućnost Crne Gore uprkos neskrivenim namjerama pojedinaca da ako ništa, ono barem diskursom, podsjećaju da su one i dalje prisutne. Crna Gora ih je davno pobijedila i uvijek će nanovo", navode iz GP URA.

Ističu da svi društveni subjekti koji imaju veliki značaj u javnom mnjenju morali bi brižljivije i odmjerenije vagati svoje riječi, "dok su netrpeljivost i upoređivanje sa nazadnim ideologijama i savremenog trenutka neprihvatljivi, posebno kada dolaze od crkvenog velikodostojnika kakav je Joanikije".

Podsjećamo, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da će obnovljena Lovćenska kapela biti sazidana kada dođe do sveopšteg pokajanja i preumljenja.

"Mi smo dužni da obnovimo Njegošev amanet, da podignemo crkvu na Lovćenu i da vratimo njegove svete i namučene kosti u kapelu na Lovćenu. Kada će to biti? To će biti kada dođe do sveopšteg pokajanja i preumljenja. Ponekad mi se čini da je taj dan blizu, da je Crna Gora shvatila da je učinjen veliki grijeh i veliko bezakonje, a ništa strašnije nema od gaženja amaneta. Mi taj grijeh treba da speremo sa svojih savjesti, a to ćemo učiniti kada dođe do dubljeg samosaznanja i pokajanja i kada napravimo otklon od zle komunističke misli i od kulta ličnosti Josipa Broza i kad se očistimo od ustašluka, koji je zahvatio donekle Crnu Goru", poručio je Joanikije.

 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније