Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

27. 07. 2022. 12:54 >> 13:13

KVIR MONTENEGRO

Nadležni da pokažu da nasilje nad LGBTIQ osobama nedopustivo

Crnogorska LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro najoštrije osuđuje napad i prijetnje smrću upućene LGBTIQ aktivisti Danijelu Kaleziću i poziva nadležne institucije da počinioce ovog napada privedu pravdi i u skladu sa zakonom adekvatno kazne.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegro i aktivista za LGBT prava Danijel Kalezić saopštio je da su mu, sinoć putem Instagrama upućene direktne prijetnje smrću.

“Nekažnjavanje napada na LGBTIQ osobe dovodi do stvaranja atmosfere koja ohrabruje eskalaciju nasilja nad pripadnicima LGBTIQ zajednice i njenim aktivistima. Podsjećamo javnost da ovo nikako nije izolovani slučaj i da je prethodne sedmice napadnut LGBTIQ Drop in centar u Podgorici, čime je jasno poslata poruka da pripadnici u naše zajednice u Crnoj Gori svakodnevno žive u strahu za svoje živote te da su potrebne konkretne mjere institucija koje su svojim dosadašnjim evidentnim nečinjenjem zapravo samo ohrabrile nasilje sa kojim smo svi suočeni”, navodi se u saopštenju. 

Kako su kazali iz Kvir Montenegro, crnogorska legislativa u ovom dijelu je jasna i usklađena sa pravnom tekovinom Evropske unije, ali dosadašnja praksa je pokazala da institucije sistema nijesu senzibilisane i spremne da zločin iz mržnje i počinioce istog adekvatno procesuiraju.

“Svjedoci smo da su u protekle dvije godine prava LGBTIQ zajednice izopštena iz političke agende. Konstantno smo bili u prilici da slušamo predstavnike političkog sistema da na vrlo otvoren i manipulativan način iskazuju svoje homofobične stavove. Ovaj i ovakav diskurs prolazi bez osude i pravnih posljedica i samim tim ohrabruje i podstiče da je takvo ponašanje društveno prihvatljivo”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da klerikalizacija crnogorskog društva dodatno podstiče to da je nasilje bilo koje vrste postalo ustaljena praksa, što se više ne može i ne smije tolerisati.

“Kvir Montenegro javno poziva Upravu policije Crne Gore da se svim svojim punim kapacitetima usmjeri na identifikovanju počinioca ovog zločina iz mržnje. Pozivamo i tužilaštvo da sve ove učestale napade na LGBTIQ osobe kvalifikuje kao krivična djela počinjena iz mržnje. Pozivamo i nadležne sudove da maksimalnim oštrim kaznama prema počiniocima pokažu da je bilo koji vid nasilja nad LGBTIQ osobama nedopustivo ponašanje u našoj zemlji”, zaključili su iz Kvir Montenegro.    

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније