Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tufik Softić

26. 07. 2022. 16:53 >> 16:50

BERANE

Od radova između dva mosta na Limu višestruki benefiti

Potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić održao razgovarao je danas sa predstavnicima Svjetske banke povodom sprovođenja projekta – Program Integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine (SDIP).

Ovaj projekat, kako je saopšteno, ima za cilj ubrzanje regionalne ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu i pomoć u jačanju institucija i procedura kroz koje sarađuju priobalne zemlje Save i Drine.

Direktni korisnici projekta su opštine na sjeveru Crne Gore, Berane, Bijelo Polje, Plav i Gusinje, koje će imati koristi od projektnih aktivnosti vezanih za zaštitu od poplava, sanaciju i unapređenje vodosnabdijevanja u slivu rijeke Drine u Crnoj Gori.

Vladan Dubljević, menadžer na projektu, opisao je aktivnosti koje će se sprovesti u budućem periodu u opštini Berane, a odnose se na infrastrukturne radove koji će se izvesti u urbanoj zoni između dva mosta na Limu u dužini od 1,1 km, površini od približno 80 620 m2.

Prema riječima Dubljevića, projekat se finansira iz kredita Međunarodne banke za odnovu i razvoj (IBRD) u ukupnom iznosu od 15 miliona eura za Crnu Goru, koja će kao nauzvodnija država sliva rijeke Drine, najveće pritoke rijeke Save, u okviru projekta izgraditi nasipe na Grnčaru i Limu u dužini od oko 10 km i pripremiti projektnu dokumentaciju za nove definisane dionice.

Potredsjednik Ćulafić izrazio je zadovoljstvo što je Berane jedan od četiri direktnih korisnika projekta, od kojeg će imati višestruke benefite.

Kako je kazao, lokalna uprava će, shodno smjernicama Svjetske banke, sprovoditi sve potrebne aktivnosto koje se tiču eksproprijacije zemljišta i informisanja javnosti u vezi sa planiranim aktivnostima od važnosti za zajednicu.

Kao institucionalni korisnik prepoznata je nadležna institucija za upravljanje vodnim resursima u Crnoj Gori – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za vode. Osim navedenih institucija, korisnici projekta su i Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Ministarstvo ekologije i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Svjetska banka će finansirati poboljšano upravljanje slivovima u slivu rijeke Lim i Grnčar, kao i radove vezane za mjere zaštite od poplava u slivu rijeke Lim radi ublažavanja rizika od poplava i promovisanja održivog korišćenja prirodnih resursa.

Sastanku su prisustvovali, ispred Svjetske banke Ana Zečević, službenik za monitorig projekta, Marina Bulatović, konsultant za socijalna pitanja, ispred Opštine Berane Maja Pešić, pomoćnica sekretara za investicije i projekte, Rada Barjaktarović, savjetnica u Sekretarijatu za investicije i projekte i Irina Zečević, šef PR Biroa.

Početkom septembra mjeseca planiraju se javne konsultacije, na kojima će građani dobiti sve potrebne i detaljne podatke za aktivnosti na projetku. O tačnom datumu održavanja konsultacija javnost će biti blagovremeno informisana, saopšteno je iz Opštine Berane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније