Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

22. 07. 2022. 10:25 >> 10:27

OCJENA EK

Potrebni istinska nezavisnost institucija i rezultati u borbi protiv kriminala

Važno je da Crna Gora osigura istinsku nezavisnost svih relevantnih institucija i da nastavi da gradi rezultate, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodi se u dokumentu Evropske komisije (EK). U pitanju je prateća analiza glavnog izvještaja Evropske komisije parlamentu i Savjetu o realizaciji makrofinansijske pomoći trećim zemljama u 2021. godini.

Izvještaj  je objavljen na zvaničnom sajtu Savjeta EU.

Kako se navodi u dokumentu, što se tiče reforme pravosuđa, Crna Gora nastavlja da ulaže napore ka razvoju i promociji alternativnog rješavanja sporova, kao i informatičkog sistema pravosuđa. Ministarstvo pravde objavilo je analizu koja bi trebalo da posluži kao osnova za pripremu nove strategije racionalizacije pravosudne mreže, ističe se, ali nijesu preduzeti nikakvi konkretni koraci u tom pogledu.

"I dalje je važno da Crna Gora ne poništi ranija dostignuća u reformi pravosuđa i da nastavi da gradi rezultate, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, istovremeno osiguravajući istinsku nezavisnost svih relevantnih institucija", naglašeno je u dokumentu Evropske komisije.

Više cijene hrane i energije, kako se ukazuje, i dalje su stvarale inflatorne pritiske .

"Shodno tome, stopa inflacije je dodatno porasla na 4,6% u decembru 2021. godine, za razliku od kontrakcije od 0,9% godinu dana ranije. Kako bi smanjila uticaj visokih cijena struje, crnogorska državna elektroprivreda (EPCG) pripremila je plan od 4,5 miliona eura za smanjenje računa za struju domaćinstava nudeći popust od 12,5% u prvoj polovini 2022.godine", piše u dokumentu. 

EK kaže da su buduće projekcije okružene velikom neizvjesnošću u vezi sa razvojem pandemije, kao i visokim cijenama hrane i energije, i uticajem na sektor turizma koji proizilazi iz nastavka ruske invazije na Ukrajinu.

U proljećnoj prognozi, ukazuje se, Komisija je revidirala naniže stopu privrednog rasta Crne Gore na 3,8% u 2022.godini. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније