Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

20. 07. 2022. 16:00   >>  15:57

PREDSTAVLJEN IPARD 3

Poljoprivrednicima još 63 miliona bespovratnih sredstava

IPARD 3 program koji predviđa 63 miliona eura iz evropskih fondova za projekte u poljoprivredi promovisan je danas u vinariji Radoslava Brnovića u Bobiji. Korisnici mogu da se prijave za investicije od 10.000 do dva miliona eura. Na ovaj način se i crnogorska poljoprivreda približava standardima Evropske unije, poruke su sa skupa.

Crnogorskim poljoprivrednicima je, kako navode u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, u novom programskom periodu predviđen veći iznos sredstava, 62% više u odnosu na prethodni, odnosno dodatnih 63 miliona eura.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković i ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa danas su na gazdinstvu korisnika IPARD programa Radosava Brnović objavili usvajanje IPARD 3 programa za period 2021 – 2027. godine.

Crna Gora trenutno koristi preostala raspoloživa sredstva iz IPARD II programa koja se formalno mogu koristiti do kraja 2023. godine, tako da će se sredstva iz novog IPARD III programa koristiti nakon isteka ovog roka.

Šefica Delagacije EU Oana Kristina Popa je kazala da je posebno uživanje obilazak korisnika IPARD-a širom zemlje, pošto je to prilika da se vidi kako preduzeća korisnika rastu uz podršku države i EU, i donose koristi njihovim porodicama, zajednicama i cijeloj zemlji.

"Kroz program IPARD II, podržali smo više od 250 investicija svih vrsta i veoma sam srećna što danas obilježavamo usvajanje IPARD-a III. Poljoprivredna proizvodnja i agroprerada u Crnoj Gori treba da se prilagode i unaprijede, kako bi bili spremni i konkurentni za evropsko tržište kada zemlja postane punopravna država članica EU. Naši programi IPARD daju vam dodatnu šansu za povećanje poljoprivredne proizvodnje i smanjenje zavisnosti od uvoza hrane", poručila je Popa.

Ohrabrila je poljoprivrednike i agroprerađivače da u potpunosti iskoriste IPARD II i predstojeći IPARD III, a Ministarstvo da se na vrijeme pripremi za implementaciju novih mjera iz novog projekta pomoći i pokaže da na dobar način upravlja fondovima i zahtjevima EU.

Investicije koje će biti podržane IPARD III programom odnose se na nabavku opreme i mašina, izgradnju i rekonstrukciju objekata. Tim programom predviđeno je uvođenje novih mjera kojima će se povećati iskorišćenost dodatnih sredstava, mogu aplicirati i početnici u poljoprivredi, postavljeni su novi limiti finansijske podrške, novi specifičnih kriterijumi i dr.

"Donošenjem IPARD III programa šaljemo snažnu poruku da je ova Vlada nepovratno opredijeljena da u procesu evropskih integracija ispuni sve uslove koji su neophodni za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. Realizacijom novih investicija koje predstavljaju uspješnu priču poput ove koju danas možemo da vidimo, uvjeren sam, da će crnogorska poljoprivreda napraviti novi iskorak u dostizanju standarda, stvoriti mogućnost otvaranja novih radnih mjesta i učiniti poljoprivredu poželjnim biznisom", naglasio je Joković.

Vinarija "Patrimonio" u kojoj je upriličena današnja svečanost nalazi se na poljoprivrednom gazdinstvu koje se bavi vinogradarstvom i vinarstvom, a svoje kapacitet unaprijedila je kroz mjere podrške IPARD II programa.

"Poljoprivredno gazdinstvo je registrovano još 2014. godine. Male količine vina i rakije su stavljanje u slobodan promet. Vinarija u ovom formatu je prošle godine proizvela prve kapi vina. Objekat u kojem se nalazimo posjeduje najmoderniju opremu u vinarstvu, a zemljište na kojem su zasađeni vinogradi izuzetne osobine za uzgoj vinskih sorti grožđa. Objekat je sagrađen kroz IPARD like program podrške, a oprema i vinogradi uz pomoć IPARD II programa. Plan je da se u narednom periodu, uz pomoć IPARD III programa zasade vinogradi na dodatnih četiri hektara površine, vinarija proširi kroz Mjeru 3, a kroz Mjeru 7 sagrade smještajni kapaciteti. Diverzifikacijom ponude sa proizvodnje vina, na vinski i ruralni turizam smatramo da ćemo stvoriti siguran osnov za dalji razvoj ovog gazdinstva kao i lokalitet uopšte. Dispozicija iznad Skadarskog jezera, na par kilometara udaljenosti od monumenata crnogorske istorije kao što su Žabljak i Rijeka Crnojević, te Karuča i Dodoša, daje nam za pravo da vjerujemo u ozbiljan potencijal turističkog razvoja", izjavio je poljoprivredni proizvođač Radosav Brnović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније