Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

12. 07. 2022. 15:50   >>  15:47

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Potpisani ugovori sa šest NVO za projekte u oblasti digitalizacije

Ministarstvo javne uprave za finansiranje šest projekata NVO iz oblasti digitalizacije "ICT za sve – digitalizuj se" opredijelilo je 59.998 eura, a ugovori su potpisani danas.

V.d. generalnog direktora za infrastrukturu, informatičku bezbjednost, digitalizaciju i e-servise, Dušan Polović kazao je da je digitalni razvoj društva proces koji zahtijeva kontinuitet u sprovođenju.

"Situacija sa pandemijom Covid-19 doprinijela je donekle, promjeni svijesti građana u percepciji same digitalizacije. Potrebno je obezbijediti jednake uslove za sve građane na putu društva znanja i raditi na prevazilaženju digitalnog jaza. Veliki broj analiza i izvještaja navodi da su starije osobe pod najvećim rizikom za digitalnu isključenost, zbog neomogućenog ili otežanog pristupa internetu i nedovoljno savladanih digitalnih vještina. Barijere se ponekad odnose i na dizajn digitalnih usluga koje često nijesu prilagođene ovoj dobi korisnika. Iz tog razloga Ministarstvo javne uprave je odlučilo da Strategijom digitalne transformacije predvidi, a kroz sektorsku budžetsku podršku finansira određene projekte i programe iz oblasti digitalizacije", kazao je Polović.

Predsjednica Komisije Ministarstva javne uprave za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata/programa NVO, Vesna Simonović je kazala da na Javnom konkursu je pristiglo 20 prijava od NVO sektora i nakon administrativnih provjera i dopuna od pojedinih NVO, 10 projekata je upućeno nezavisnim procjenjivačima na ocjenjivanje.

"Nakon dostavljenih bodovnih listi, Komisija je donijela konačnu odluku o raspodjeli sredstava gdje će se u oblasti digitalizacije finansirati šest projekata u iznosu od 59.998 eura", istakla je Simonović.

Kako navode u sopštenju, finansiraće se sljedeći projekati/programi: "Digitalno treće doba", u iznosu od 11.941 eura, predložen od Fondacija za promovisanje nauke PRONA iz Podgorice; "IKT za starije" sa 11.730€ predložen od NVO Multimedijal Montenegro iz Bijelog Polja; "ICT za korisnike domova starih", u iznosu od 8.882€ predložen od NVO Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj - Podgorica u partnerstvu sa NVO Centar za socijalnu sigurnost iz Podgorice; "ICT senior",sa 9.310€ predložen od NVO Građanski aktivizam - Podgorica u patnerstvu sa NVU Jadranski horizonti iz Bara; "Upotreba informaciono-komunikacione tehnologije za podsticaj aktivnog starenja - "Digitalno gumno", u iznosu od 9.560€ predložen od Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID iz Podgorice; "Ubrzaj se - Digitalizuj se", u iznosu od 8.575€ predložen od NVO "ĐAKOMO ADRIATIC" - Bijelo Polje u partnerstvu sa NVU Centar sjevera iz Bijelog Polja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније