Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 07. 2022. 10:04   >>  10:12

MILOVIĆ ZA PORTAL

Jovanović ne zaslužuje mandat na čelu Tužilaštva

Vršiteljka dužnosti VDT-a Maja Jovanović nije zaslužila da dobije novi mandat na čelu tužilaštva, ocijenio je za Portal RTCG bivši državni sekretar Ministarstva pravde Andrej Milović. Kako je kazao, Jovanović, kao prva osoba i rukovoditeljka tužilačke organizacije i predsjednica Tužilačkog savjeta, morala bi po hitnom postupku sazvati sjednicu Tužilačkog savjeta, staviti to pitanje kao prvu tačku dnevnog reda i zajedno sa ostalim članovima konstatovati protivzakonit izbor člana Tužilačkog savjeta iz reda tužilaca - tužiteljke Đurđine Nine Ivanović.

"Nakon te odluke, v.d. VDT bi morala sazvati novu Konferenciju državnih tužilaca, radi izbora drugog člana Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca, i obezbijediti da se svi slobodno kandiduju, a na šta je takođe bilo prigovora tokom prethodnog izbora, obzirom da su se određeni tužioci žalili da im je bilo onemogućeno da se čak i kandiduju", rekao je Milović.

Izbor novog člana bi, kako je istakao, morao biti u skladu sa Zakonom o državnom tužilaštvu i Poslovniku o radu Konferencije državnih tužilaca, za razliku od ovog slučaja gdje su prekršeno nekoliko odredbi Zakona i Poslovnika.

"Ukoliko tužiteljka Ivanović bude i dalje učestvovala u radu Tužilačkog savjeta, tj. ovaj problem se ne riješi, a ona bude učestvovala u glasanju i odlučivanju o izboru v.d. VDT koji treba da bude početkom avgusta, to će baciti novu sjenku na rad Tužilačkog savjeta, kao centralnog organa tužilačke organizacije, i dovelo do toga da se ta odluka i sve druge mogu pobijati pred Upravnim sudom, obzirom da je u njeno donošenje učestvovao član TS koji je protivzakonito izabran i 'uguran' u TS sa jasnom ulogom, koju sam prepoznao od samog početka, a to je da opstruira i koči sve promjene u tužilačkoj organizaciji", naglasio je Milović.

Kaže i kako ne misli da je dosadašnja v.d. VDT Maja Jovanović "zaslužila da dobije novi v.d. mandat".

"Iako sam i ja glasao za nju prilikom prvog izbora. Štaviše, svaki dan njenog rukovođenja tužilačkom organizacijom, predstavljalo bi gubljenje vremena i nastavak 'kamufliranih' reformi tužilačke organizacije, koju i dalje karakterišu svi oni gore navedeni obrasci ponašanja. Ona nažalost predstavlja kontinuitet, a ne diskontinuitet u radu i ponašanju rukovodioca tužilačkom organizacijom", kazao je Milović.

Smatra da su njeni rukovoditeljski kapaciteti vrlo ograničeni, "bez hrabosti da izvrši neophodne rezove, a liše predloga da Vladimir Novović bude GST, ne vidim niti jedan dobar potez koji bi je kandidao za novi mandata v.d. VDT, a kamoli puni mandat VDT".

"Ako analiziramo njene javne nastupe, vidimo da jedino čime se ponosi i o čemu govori jeste ono što nije njena zasluga, već isključivo zasluga rada GST i SDT. Za v.d. VDT i VDT potrebno je izabrati kandidata van tužilačke organizaicije, prije svega iz reda sudija ili advokata, nekog koga lične emocije i relacije neće sprečavati da tužilačku organizaciju koja se nažalost ponaša kao oni koje po zakonu treba da gone, potpuno transformiše i počisti", istakao je Milović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније