Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

11. 07. 2022. 09:40   >>  09:37 7

BRAJUŠKOVIĆ-POPOVIĆ OČEKUJE

Popis će pokazati novo smanjenje broja stanovnika u Crnoj Gori

Očekivanja su da će sljedeći popis stanovništva u Crnoj Gori pokazati smanjenje broja stanovnika u našoj zemlji, upozorila je demografkinja Mileva Brajušković-Popović, navodeći kako u prilog tome govore podaci o prirodnom priraštaju.

Ona je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG kazala da naša zemlja uopšte nema populacionu politiku koja bi se bavila rješavanjem ovakvim problema.

Podsjeća se broj stanovnika u našoj zemlji, otkad postoje standardizovani savremeni popisi od 1921. godine, povećao sa 311 na 620 hiljada.

"Dakle duplo. Međutim, ono što se dešava s početka 21. vijeka je stagnacija između popisa 2003. i 2011. Ono što svakako očekujemo da će pokazati novi popis je smanjenje broja stanovnika, a shodno ovim podacima o prirodnom priraštaju", rekla je Brajušković-Popović.

Ona je istakla da je Crna Gora prvi put 2020. godine imala negativan prirodan priraštaj na nivou države od -196.

"U toku 2021. godine zbirno smo imali -2105. Preliminarni podaci za prva četiri mjeseca ove godine koji su dostupni kažu da imamo -639, dakle više umrlih nego rođenih. Očigledno da će i ovu godinu karakterisati negativan prirodan priraštaj, samo da vidimo kolika će biti ta vrijednost na kraju godine zbirno", rekla je Brajušković-Popović.

Upozorila je da stanovništvo ne gubimo samo prirodnim putem, već i putem migracija, koje su naročito izražene na sjeveru. 

Saopštila je i podatak da je prošle školske godine u opštinama Žabljak, Šavnik i Plužine upisano 55 prvaka, dok su u školi u Spužu upisana 73 đaka. 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније