Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ MINA ]

04. 07. 2022. 11:32   >>  11:31

VOJINOVIĆ U SKUPŠTINI

Sveobuhvatna analiza sektora obrazovanja u završnoj fazi izrade

Finalizovanje sveobuhvatne analize sektora obrazovanja, koja sadrži niz preporuka na osnovu kojih će biti izrađen višegodišnji plan, jedan je od prioritetnih ciljeva Vlade, kazao je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

On je to rekao u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanice Bošnjačke stranke Kenane Strujić Harbić hoće li Vlada i on, kao resorni ministar, preduzeti nešto da počne da se sanira šteta koju je u Ministarstvu prosvjete načinila prethodna administracija.

Vojinović je poručio da je spreman da sa svojim timom uradi sve kako bi se poboljšao status prosvjetnih radnika.

On je rekao da će na prvo mjesto staviti depolitizaciju.

„Jedan od prioritetnih ciljeva vlade je finalizovanje sveobuhvatne analize sektora obrazovanja, jer ona sadrži niz preporuka na osnovu kojih će Vlada izraditi višegodišnji plan za sektor obrazovanja“, naglasio je Vojinović.

Analiza je, kako je naveo, rezultat zajedničke inicijative i saradnje Ministarstva prosvjete i UNICEF-a, i trenutno je u završnoj fazi izrade.

„Radićemo na unapređenju informacionog sistema obrazovanja, stvaranju digitalnog sistema u školama i unapređenju digitalnih vještina i kompetencija“, dodao je Vojinović.

On je, govoreći o smjenama direktora obrazovnih ustanova, kazao da je Ministarstvo prosvjete dužno da ispoštuje svaku odluku sudskih organa, i da će se najodgovornije ponijeti kada je u pitanju taj proces i gledati da se iz njega izađe sa što manje troškova.

Vojinović je ocijenio da prethodno ministarstvo nije moglo funkcionisati na pravi, odgovoran i kvalitetan način, imajući u vidu da je kao dio svog sistema uključivalo četiri izuzetno važna resora.

„Mišljenja sam da kao takvo nije moglo funkcionisati na pravni način i da u prethodnom periodu nijesmo mogli odgovoriti, u obrazovnom smislu, na sve izazove koji su stajali pred nama“, naveo je Vojinović.

Strujić Harbić je pozvala da se javno isprati svako imenovanje direktora u obrazovanim institucijama.

„Nećemo dopustiti da prođu ispod radara oni koji nemaju kvalifikacije“, navela je Strujić Harbić.

Poslanik Demokratske partije socijalista Ivan Mitrović pitao je Vojinovića da li će dvojezična nastava, u odjeljenjima u kojima je započeta, biti sprovedena do kraja osnovnog školskog obrazovanja.

Vojinović je podsjetio da je Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Britanskim savjetom, 2016. godine pokrenulo nastavu dvojezičnog karaktera.

On je kazao da je ponuđeno da školske 2022/2023 tri osnovne škole izvode uporedo nastavu na engleskom i maternjem jeziku.

„U ovom trenutku imamo neke pretpostavke da bi nastava mogla da se nastavi iz predmeta matematika, biologija, informatika, hemija, fizika i fizičko vaspitanje, poslije razredne nastave“, naveo je Vojinović.

On je poručio da će se truditi da odgovore tom zadatku.

Vojinović je dodao da reforma obrazovanja nije proces koji počinje od njega i završava sa njim, već višegodišnji, decenijski proces.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније