Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ PR Centar ]

04. 07. 2022. 11:11 >> 11:10

GRAĐANSKA AKCIJA

Sugestije u početnoj fazi pripreme Strategije za borbu protiv korupcije

Sistemska korupcija može se pobijediti otklanjanjem diskriminacije biračkog prava, odnosno omogućavanjem nosiocima suvereniteta da ostvare jednako i neposredno biračko pravo, da biraju i budu birani, bez bilo kakve dikriminacije. To se navodi u sugestijama nevladinog udruženja Građanska akcija koje su uputili kabinetu ministara bez portfelja Vlade povodom početne faze pripreme Strategije za borbu protiv korupcije, prenosi PR Centar.

U sugestijama koje portpisuje predstavnik nevladinog udruženja Građanska akcija Božidar Vujičić navodi se da je ključni problem sistemske korupcije u Crnoj Gori diskriminacija biračkog prava.

„Crna Gora ima projektovanu Skupštinu Crne Gore i skupštine lokalnih samouprava, sastavljene na diskriminaciji i korupciji biračkog prava, jer se mandati raspoređuju kandidatima na izbornoj listi po redosledu kandidata na izbornoj listi, i zbog činjenice da kandidati u srednjem i donjem dijelu izborne liste znaju da nemaju nikakve šanse da dobiju mandat, ali prihvataju da budu kandidati u zamjenu da umjesto šanse da dobiju mandat, dobijaju uposlenje za sebe ili članove porodice, povoljan kredit, korišćenje plaže, prećutnu dozvolu da nelegalno grade objekte, korišćenje šume i drugih dobara Crne Gore“, rekao je Vujičić.

Prema njegovim riječima, Skupština je projektovana, jer se njen personalni sastav, u preko 90 odsto, zna danom objavljivanja izbornih listi tj. mjesec dana prije dana određenog za glasanje.

„Glasajući za izbornu listu nosioci suvereniteta-vlasnici Crne Gore daju glas svim kandidatima na izbornoj listi, to što neki kandidati dobiju mandat, a neki ne, predstavlja sistemski korupciju biračkog prava“, smatra Vujičić.

On je kazao da tako neustavna, na korupciji i diskriminaciji zasnovana, Skupština bira Vladu, koja, kako je rekao, zbog toga nije legalna.

„Nelegalna Vlada i neustavna Skupština biraju ili imenuju sve državne organe, koji zbog toga imaju prvenstveni cilj da održe navedenu sistemsku korupciju. Najgore je što suprotno preporukama GREKO-a biraju većinu u Tužilačkom i Sudskom savjetu, umjesto da većinu imaju tužioci i sudije izabrani tajnim glasanjem od strane kolega, kao što je to primjer u Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama, kao preduslov za nezavisno sudstvo i tužilaštvo“, kazao je Vujičić.

Ukazao je da je poseban problem za borbu protiv korupcije u Crnoj Gori, što je država pristupila prije deset godina pristupnim pregovorima za priključenje Evropskoj uniji (EU), navodeći da ta evropska zajednica maksimalno podržava sistemsku korupciju u CG, „iako joj je poznato da je neustavna Skupština uzrok sistemske, teške korupcije, u cijelom društvu“.

„Normalno EU to radi, radi ostvarenja svojih interesa. Pitanje je da li bi Narodna skupština, čiji bi se poslanici znali tek nakon izbora i koja bi bila zasnovana na jednakom i neposrednom biračkom pravu, u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravnim dokumentima, koje je prihvatila Crna Gora, izglasala odluku o ulasku države u NATO, priznala Kosovo, uvela sankcije Rusiji i druge odluke od velikog značaja za EU“, kazao je Vujičić.

Rekao je da najbogatiji državljani Crne Gore, nosioci suvereniteta, su birači predsjednici parlamentanih političkih partija, koji na osnovu statuta političkih patija određuju i daju saglasnost na redosled kandidata na izbornim listama.

„Samim tim, njihova moć je ogromna, a time i lično bogastvo. Jasno, najmoćniji nosilac suvereniteta, državljanin, birač u Crnoj Gori je Milo Đukanović, pa onda redom zavisno da li su u Vladi ili opoziciji i koliko su mandata osvojili, u nekoliko riječi diskriminacija i korupcija biračkog prava je majka svih korupcija“, rekao je Vujičić.

Ocijenio je da je Crna Gora u teškoj situaciji jer političke partije i EU ne žele da omoguće nosiocima suvereniteta da ostvare pravo koje su, kako je rekao, Crnogorci imali 1906. godine na prvim izborima i sve do 1990. godine - „da imaju jednako i neposredno biračko pravo, jer bi time izgubili ogromu moć koju imaju na osnovu diskriminacije i korupcije biračkog prava“.

„Svako zalaganje Vlade u borbi protiv korupcije, koje ne bi sadržalo ostvarenje biračkog prava i usaglašavanje biračkog prava sa Ustavom i međunarodnim aktima, koji ukazuju da se biračima garantuje biračko pravo da birač bira i bude biran bez bio kakve diskriminacije, je besmisleno i predstavlja gubitak vremena“, naveo je Vujičić.

Podsjetio je da je Građanska akcija uputila Vladi Crne Gore i svim poslanicima 27. saziva Skupštine Crne Gore inicijativu da podhitno predlože Skupštini predlog za usaglašavanje biračkog prava, Zakona o izboru odbornika i poslanika, sa Ustavom i međunarodnim propisima.

„Amandmanom IV na Ustav Crne Gore određeno je da je za usvajanje zakona kojima se uređuju ljudska prava dovoljna većina od 41. poslanika. Zakon o izboru odbornika i poslanika je jedini zakon kojim se uređuje biračko pravo, kao temeljno ljudsko i političko pravo. Izmjenom odredbi Zakona, člana 96 i 39a, kojma se vrši diskriminacija biračkog prava i usklađivanjem istih sa Ustavom i međunarodnim propisima, ne bi se mijenjao izborni sistem, samim tim nije neophodna dvotrećinska većina“, kazao je Vujičić.

Smatra da je potrebno da se personalni sastav Skupštine zna tek nakon izbora, da se nosiocima suvereniteta omogući da vlast ostvaruju izborom narodnih poslanika, korišćenjem biračkog prava bez diskriminacije, „tim prije što Crna Gora nema Zakon o referendumu pa nosioci suvereniteta nemaju ni mogućnost da vlast ostvaruju direktno na referendumu zaobilazeći Skupštinu“.

„Otvorenim izbornim listama omogućilo bi se biračima da biraju i budu birani bez dikriminacije, primjer je Kosovo, Albanija i sve zemlje EU. Otvorenim izbornim listama ukida se sistemska korupcija jer, nema projektovane Skupštine sa poznatim personalnim sastavom Skupštine, mjesec dana pred izbore“, ocijenio je Vujičić.

Pojasnio je da se na taj način zna koji kandidat će dobiti mandat tek nakon prebrojavanja glasova, zavisno koliko je koji kandidat sa liste dobio glasova od strane nosilaca suvereniteta, poručujući da će tek takva Skupština biti istinski izraz volje birača i moći će da se bori protiv korupcije.

„Sa sličnim predlogom upoznao sam članove ranijeg saziva Nacinalnog Savjeta za borbu protiv korupcije i njenog predsjednika gospodina Dritana Abazovića, poslao sam Savjetu dosta dokumentacije do koje, nadam se možete doći službenim putem. Poslao sam Savjetu odluke Ustavnog suda, Zaštitnika ljudaskih prava, odluke ASK, odluke državnog tužilaštva, koje sve potvrđuju da navedeni državni organi imaju prvenstveni zadatak da se održi sistemska korupcija i diskriminacija biračkog prava što je i logično obzirom da navedene organe domonantno bira imenije i sl. neustavna Skupština“, rekao je Vujičić.

Podsjetio je da je poslao i preporuke Savjeta RTCG, donijete na njegovu inicijativu, upućene uredništvu RTCG da se građanima približi pravo na jednako i neposredno biračko pravo.

„Međutim za tu temu kao najznačajniju društveno-političku temu u zemlji, uredništvo RTCG do sada nije imalo sluha, što takođe potvrđuje da Javni servis sakriva od građana diskriminaciju i korupciju biračkog prava kako bi sta ostala što je moguće duže. Nada se gubi zadnja, zato vam i šaljem ovu sugestiju, ako ništa drugo nadam se da će ostati zabilježena u izvještaju sa javnog poziva“, zaključio je Vujičić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније