Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

24. 06. 2022. 14:15   >>  14:12

SKUP U RIMU

Evropski aerodromi sa nultom stopom emisije ugljenika do 2030.

Skoro polovina evropskih aerodroma obavezala se da će imati nultu stopu emisija ugljenika već 2030, a ne 2050. godine kako je ranije najavljeno, čulo se na 32. kongresu i Generalnoj skupštini ACI Europe koja se održava u Rimu. Aerodromi Crne Gore su krajem prošle godine, u Briselu, dobili uputstvo kako da se kandiduju za projekat "Zero carbon footprint" i kako da krenu u proces sertifikacije.

Kongresu su prisustvovali izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski i zamjenik izvršnog direktora Petar Radulović.

"Aerodromi Crne Gore su krajem prošle godine, u Briselu, dobili uputstvo kako da ACG kandidujemo za projekat 'Zero carbon footprint' i kako da krenemo u proces sertifikacije. Put do 'zelenog' aerodroma ima šest faza, tokom kojih će kompanija morati da ispuni određene uslove, od kojih većina ne predstavlja finansijski teret za ACG, već se odnosi na obavezivanje aerodroma da ispune uslove, ali i na podršku države za takvu odluku. U tom pravcu, zamjenik izvršnog direktora ACG, Petar Radulović, već je preduzeo određene korake i na sastancima sa direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Milanom Gazdićem razmotrio mogućnost saradnje na projektima kojim bi se smanjilo aerozagađenje, riješilo pitanje deponije u Tivtu i oplemenio zeleni prostor unutar i oko aerodroma radi poboljšanja kvaliteta vazduha", navode u saopštenju Aerodroma.

Generalni direktor ACI Europe, Olivier Jankovec najavio je niz ubrzanih i proširenih obaveza članstva.

Kako navode u saopštenju Aerodroma Crne Gore, procjenjuje se da na globalnom nivou emisije operatera aerodroma obuhvataju dva odsto emisija CO2 u vazduhoplovstvu.

Emisije vazduhoplova obično nijesu pod kontrolom ili vlasništvom operatera aerodroma, već su dio njegovog šireg eko-sistema.

Jankovec je rekao da će tu biti promjena, jer je do sada naglasak u velikoj mjeri bio na onim aktivnostima pod kontrolom aerodroma koji, iako je izuzetno važan dio vazduhoplovnog eko-sistema, nije najveći doprinos globalnim emisijama iz vazduhoplovstva.

"Sa ovim Uputstvima za opseg 3, mi koristimo poziciju aerodroma kao mjesta, gdje se sve usluge i radnje okupljaju i djelujemo kao istinski katalizator promjena", poručio je Jankovec.

On je istakao da je, od kada u junu 2019. godine prvi put donijeta Rezolucija koja obavezuje aerodromsku industriju u cjelini i preko 200 aerodroma pojedinačno, broj članova koji se prijavljuju kao pojedinačna preduzeća porastao za više od 60, i da ih sada ima preko 270.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније