Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mina ]

21. 06. 2022. 14:31 >> 14:28

ASP

SDT da ispita ranije poslovanje CEDIS-a

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) pozvala je Specijalno državno tužilaštvo da ispita ranije outsourcing poslove Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i utvrdi da li je na taj način novac državne kompanije prelivan u privatne i uspostavljan monopol na štetu potrošača.

"Najveći dio tih poslova treba i može da radi CEDIS, ali se godinama kroz javne nabavke izmještaju i dodjeljuju privatnim kompanijama. Poslovanje CEDIS-a, kao kćerke kompanije Elektroprivrede (EPCG), plaćaju potrošači kroz račune za struju, jer je to regulisana energetska djelatnost", navodi se u saopštenju ASP-a.

Oni su dodali da je jedan od takvih poslova revitalizacija elektro mreže i ugradnja daljinskih brojila, čiji je prevashodni cilj smanjenje tehničkih gubitaka na mreži. Projekat, koji se realizuje od 2013. godine, pokrenula je vlada Demokratske partije socijalista, a do sada je, prema ranijim informacijama, koštao preko 80 miliona.

"Nedavna analiza ASP-a pokazala je da se može govoriti o milionskoj šteti za potrošače. Naime, samo jedan primjer javne nabavke revitalizacije energetske mreže iz 2018. godine, koju je tadašnji menadžment CEDIS-a sproveo kroz dvogodišnji okvirni sporazum, pokazuje da je ukupna cijena posla uvećana za preko milion eura", kazali su iz ASP-a.

CEDIS je, kako su podsjetili, u decembru 2018. godine zaključio dvogodišnji okvirni sporazum vrijedan 22,4 miliona eura, a samo nekoliko mjeseci kasnije još jedan od četiri miliona.

"Cijene kod okvirnog sporazuma od 22,4 miliona bile su veće nego kod okvirnog sporazuma od četiri miliona eura, iako se radilo o istim tipovima materijala ili opreme koji je nabavljan i ugrađivan", rekli su iz ASP-a.

Oni su naveli da je njihova analiza pokazala da je drveni stub D11 prema okvirnom sporazumu od 22,4 miliona ugovoren za cijenu od 430 eura, dok je prema onom od četiri miliona njegova cijena niža i iznosila je 408 eura.

"Drveni stub D12 je prema okvirnom sporazumu od 22,4 miliona ugovoren za cijenu od hiljadu eura, dok prema onom od četiri miliona on košta 731. Nabavka stubova je značajno veća po sporazumu od 22,4 miliona, od onog za četiri miliona", rekli su iz ASP.

Oni su saopštili i da su sve cijene dodatno uvećane kada su za oba okvirna sporazuma, nakon prvih jednogodišnjih ugovora, zaključeni ugovori za drugu godinu realizacije.

"Ta uvećanja su pala na teret potrošača, koji plaćaju poslovanje CEDIS-a", naveli su iz ASP-a i dodali da je CEDIS, između ostalog, i zbog takvih poslova tonuo u minus, dok su privatne firme prihodovale desetine miliona eura.

Iz ASP-a su kazali da su u javnosti odavno prisutne sumnje da su različiti moćni lobiji i privatni interesi godinama prisutni u energetskom sektoru, gdje se na godišnjem nivou okreću stotine miliona eura.

"To sve finansiraju potrošači iz svojih džepova, kroz plaćanje naduvanih računa za struju", poručili su iz ASP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније