Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nataša Mitrović, TVCG

11. 06. 2022. 19:56   >>  12. 06. 2022. 07:09 2

RADULOVIĆ

"Zamrzavanje imovine Rusima moglo bi biti štetno po Crnu Goru"

Odluka o zamrzavanju imovine 34 ruska državljanina mora da bude donesena na osnovu odluke suda, što je izostalo, kazao je advokat Veselin Radulović u izjavi za Javni servis. Napominje i da se mora voditi računa o poštovanju pravnog poretka, Ustava i zakona države. Prema podacima Uprave za nekretnine, državljani Rusije vlasnici su ili suvlasnici oko 19 hiljada nekretnina i gotovo četiri miliona kvadrata zemljišta u našoj državi.

Nakon što je Crna Gora nedavno zabranila ruskim avionima da lete iznad svoje teritorije, država je zamrzla i imovinu 34 ruska državljanina koja su pod sankcijama Evropske unije. I to rješenjima Uprave za katastar i državnu imovinu.

"Crna Gora je zamrzla 44 nekretnine. Država odlučno ispunjava obaveze preuzete usvajanjem Odluka o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera", navodi se u saopštenju.

Spisak ruskih državljana kojima je zamrznuta imovina nijesmo uspjeli da dobijemo od Uprave za katastar.  Odluku Crne Gore ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić smatra stoprocentnim usaglašavanjem s vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije. Na drugoj strani, za advokata Veselina Radulovića sporna je s pravnog aspekta.

"Takve odluke moraju da se donesu na osnovu odluke suda. U ovom slučaju toga nema. Jedna je stvar poštovanje međunarodnih obaveza i politike, i to nije sporno. Crna Gora je trebala da osudi agresiju, da preduzme međunarodne obaveze, pa da i uvede sankcije, ali mora da poštuje Ustav i zakone i pravni poredak. Nijesam siguran da je u ovom slučaju to ispoštovano. Jer u krajnjem, nijesmo čuli kakav su ta rješenja Uprave za imovinu, odnosno katastra", kaže Radulović.

A nakon što se rješenja dostave Rusima, neminovno je da će se na njih žaliti, smatra Radulović. Zato se plaši da će država snositi posljedice zbog načina na koji se odluke donose.

"Oni imaju pravo žalbe, ako im eventualno bude odbijena, što će i očekivati, pošto će o njima odlučivati MUP, oni mogu da pokrenu upravni spor i možemo doći u situaciju koja neće biti dobra po Crnu Goru, možda da dođe do nekog političkog pritiska na sud da donese odluku u skladu s intersima vlasti, a ja se nadam da do toga neće doći i to ne bi bilo dobro", smatra Radulović.

A prema podacima Uprave za nekretnine, državljani Rusije vlasnici su ili suvlasnici oko 19.000 nekretnina i skoro četiri miliona kvadrata zemljišta u našoj državi. To su prvi zvanični podaci od 2006, kada su Rusi, nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore počeli masovno da kupuju nekretnine. Više od 98 odsto nekretnina nalazi se u primorskim opštinama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније