Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z. [ Beta ]

10. 06. 2022. 12:51 >> 12:47
1

"DINGO 2"

Njemačka donira Crnoj Gori dva vojna sanitetska vozila

Njemačko ministarstvo odbrane doniraće po dva oklopna sanitetska vozila Dingo 2 Vojsci Crne Gore (VCG) i Vojsci Srbije (VS), prenosi danas portal Balkanska bezbjednosna mreža.

Kako se navodi, sprovedene su pravne pripreme za donaciju i očekuje se da će vozila stići nova iz fabrike u toku 2023. godine.

"Obje vojske dobiće nova vozila u ambulantnoj varijanti za izvlačenje ranjenika iz rejona gdje se vode borbena dejstva ili prevoz putem na kojem može da se očekuje zasjeda", piše u tekstu.

Portal dodaje da njemačka podrška može da se dovede u vezu sa angažovanjem na zajedničkim zadacima u afiričkoj državi Mali.

Naime, jedan oficir VCG je obavljao dužnost vođe logističkog tima za obuku pripadnika oružanih snaga Malija do marta ove godine.

Portal navodi da se radi o važnoj donaciji jer sada sanitetska služba VS ima samo nezaštićena sanitetska vozila.

U vreme SFRJ izradjena su dva prototipa sanitetskih oklopnih vozila na osnovu borbenog vozila pješadije M-80A, ali nije bilo serijske proizvodnje.

Vozilo Dingo 2, koje će stići iz Njemačke, predstavlja usavršenu verziju osnovnog Dinga iz 2000. godine. Ima nosivost od 3,5 do četiri tone, u zavisnosti od verzije, a pravljeno je da može da izdrži direktan pogodak iz automatske puške ili nailazak na minu.

Prema proizvođačkoj deklaraciji, ambulantna varijanta koju će dobiti VS i VCG ima 13 kvadratnih metara zaštićenog prostora u koji mogu da stanu dva ranjenika na nosilima i medicinski pratilac. Vozilo ima i set za pružanje hitne medicinske pomoći.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније