Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

09. 06. 2022. 16:11 >> 16:09

SASTANAK SA SUBJEKTIMA SZS

Nedostatak ljudskih i materijalnih resursa pred požarnu sezonu

V.D. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavnje Miodrag Bešović sa saradnicima održao je sastanak sa subjektima sistema zaštite i spašavanja sa kojima je saradnja neophodna u smislu boljeg i kvalitetnijeg odgovora na predstojeću požarnu sezonu.  Na sastanku je, kako je saopšteno, ocijenjeno da sa aspekta zaštite i spašavanja postoji veoma dobra saradnja među prisutnim subjektima, ali da treba iznalaziti nove modalitete za njeno unapređenje, jer to nameću vrlo zahtjevni profesionalni standardi i vrijeme u kojem se razvija ovaj sistem.

"Posebna pažnja je posvećena pripremi odgovora za predstojeću požarnu sezonu, gdje su svi subjekti konstatovali da su preduzeli i preduzimaju neophodne preventivne mjere i radnje potrebne za brz i efikasan odgovor u slučaju nastanka požara. Tom prilikom razmotreni su ljudski i materijalni resuri koji mogu biti na raspolaganju u slučaju požara, pri čemu je evidentan nedostatak i ljudskih i materijalnih resursa koji se može koristiti za ovu namjenu", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, dogovorena je organizacija obuka pripadnika službi zaštite i spašavanja u cilju uspostavljanja veze sa pilotima vazduhoplova i njihovog navođenja prilikom gašenja požara iz vazduha kako bi efekati gašenja bili veći.

"Dogovoreno je da se osim izviđanja helikopterima u te svrhe koriste i raspoloživi dronovi čime će biti obuhvaćena veća teritorija, a smanjiće se i troškovi angažovanja resursa", navodi se u saopštenju.

Sa sastanka se apelovalo na građane da daju svoj doprinos i prilagode svoje aktivnosti, pogotovo ako se ima u vidu da su stručne analize pokazale da se opštine poput Podgorice, Nikšića, Cetinja i primorskih opština već nalaze u crvenoj zoni kada su u pitanju suše, te je time opasnost od izbijanja požara već na visokom nivou.

Sastanku su prisustvovali načelnik generalštaba Vojske Crne Gore Milutin Đurović sa saradnikom, predstavnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Željezničke infrastrukture, Agencije za zaštitu životne sredine, Nacionalnih parkova i Uprave za šume.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније