Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

07. 06. 2022. 12:33 >> 12:32

VUČUROVIĆ SA PREDSTAVNICIMA UNICEF-A

Brojni izazovi u oblasti prava djeteta, međusektorska saradnja ključna

Brojni su izazovi u oblasti prava djece, a za postizanje konkretnih rezultata na dobrobit sve djece u Crnoj Gori ključna je međusektorska saradnja, a podrška UNICEF-a koji se dokazao kao provjereni partner i prijatelj je dragocjena, kazao je predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović u razgovaru sa Sabinom Žunić, šeficom Predstavništva UNICEF u CG.

Istakao je da Odbor za ljudska prava i slobode, preduzima niz aktivnosti u oblasti afirmacije, promocije, zaštite i unapređenja prava djeteta.

Sastanak je održan u cilju nastavka uspješne saradnje Odbora za ljudska prava i slobode i Predstavništva UNICEF-a.

Kako navode u saopštenju, na sastanku je bilo riječi o prioritetnim tematskim oblastima zajedničkog rada u 2022. godini.

Vučurović je informisao prisutne da je na predstojećoj, 22. sjednici Odbora zakazanoj za 8. jun planirano razmatranje Posebnog izvještaja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda CG "Uticaj mjera za sprečavanje širenja virusa COVID-19 na mentalno zdravlje djece u Crnoj Gori“. Razmatranje ovog Izvještaja smatra važnim, jer je pandemija uticala na cijelu populaciju, a posebno su bila pogođena djeca i druge ranjive grupe stanovništva.

Žunić je izrazila uvjerenje da će Predstavništvo UNICEF-a i Odbor za ljudska prava i slobode i u narednom periodu nastaviti kvalitetnu saradnju.

Informisala je prisutne da je Sistem Ujedinjenih nacija napravio krovnu strategiju djelovanja u Crnoj Gori od 2023. godine u kojoj se posebno pominje govor mržnje, pa će agencije Ujedinjenih nacija sprovoditi brojne aktivnosti u ovoj oblasti.

Koordinatorka Programa za monitoring prava djeteta Nela Krnić je saopštila da je Odbor za ljudska prava i slobode godinama predstavljao značajnog pratnera UNICEF-a u promociji i zaštiti prava djece.

S obzirom na to da Strategija za ostvarivanje prava djeteta 2019-2023. predstavlja krovni dokument države za implementaciju preporuka Komiteta UN za prava djeteta, UNICEF krajem ove godine planira da pruži podršku državi u evaluaciji primjene ove Strategije, pa im je planirana aktivnost Odbora koju bi bilo dobro realizovati u IV kvartalu bila od velikog značaja s obzirom da će sljedeće godine država Crna Gora podnositi Izvještaj Komitetu UN za prava djeteta.

Koordinator Programa za razvoj adolescenata Nikola Vulić je saopštio da su mladi u istraživanjima koja su sprovedena prije pandemije kovida-19 ukazivali da je jedan od ključnih izazova sa kojim se suočavaju mentalno zdravlje koje je uvijek bilo prvo na ljestvici, dok je sa pojavom pandemijom tokom 2020/2021. godine ova problematika još više dobila na značaju. Smatra da treba pokrenuti snažniju kampanju u ovoj oblasti. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније