Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

06. 06. 2022. 15:47 >> 15:45

ĐEKA - LUNDBERG

Govor mržnje sve veći problem na Zapadnom Balkanu

Rezidentni koordinator sistema UN-a u Crnoj Gori Piter Lundberg istakao je važnost rješavanja sve većeg problema govora mržnje koji pogađa sve zemlje, napominjući da je regionalno istraživanje na Zapadnom Balkanu pokazalo da 42 odsto mladih u Crnoj Gori smatra da govor mržnje treba da bude dozvoljen. On je to istakao u današnjem razgovoru sa ministrom ljudskih i manjinskih prava Fatmirom Đekom.

Sagovornici su ocijenili da se govorom mržnje treba baviti sveobuhvatno, uključujući i rješavanje dubinskih uzroka.

Kako navode u saopštenju Ministarstva, Crna Gora i Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori nastaviće blisku i uspješnu saradnju u cilju ispunjenja svih potrebnih mjerila u okviru pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, te ostvarivanja ciljeva iz Agende za održivi razvoj 2030.

Đeka je zahvalio Lundbergu na prilici da razgovaraju o zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori, konstatujući da je Crna Gora učinila velike pomake u ovim oblastima, ali prostora za unapređenje i izazova ima još mnogo.

"Vlada Crne Gore nastaviće neumorno da ispunjava kriterijume za zatvaranje ključnih poglavlja u procesu Evropskih integracija, a oblast temeljnih prava je u tom procesu jako važna. Dobre volje za poboljšanje postojeće situacije ima, i rezultati neće izostati", poručio je Đeka.

Prema ministrovim riječima jako je važno da ova Vlada nastavi da gleda naprijed i ostvaruje strateške ciljeve usklađene sa evropskom agendom i Agendom za održivi razvoj 20230.

"Zahvalnost za svu podršku međunarodnoj zajednici ne izostaje, kao ni uvjerenje da će uz Crnu Goru ostati do samog kraja procesa punopravnog učlanjenja u Evropsku uniju", rekao je ministar.

Lundberg je rekao da će, kao predstavnik UN u Crnoj Gori kojeg je imenovao generalni sekretar UN, nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom razvojnom putu i napretku u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Ukazao je na snažan fokus UN na oblast ljudskih prava i na važnost zajedničkih napora kako bi se obezbijedilo da niko ne bude izostavljen i da se čuje glas ranjivih grupa.

"Ujedinjene nacije će nastaviti da budu pouzdan partner Crnoj Gori na tom putu", rekao je Lundberg i dodao je da Crna Gora trenutno broji šesnaest agencija, fondova i programa UN.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније