Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

30. 05. 2022. 12:37 >> 12:38

POTPISAN MEMORANDUM

Monitoringom suđenja do jačanja svijesti o jednakom pristupu pravdi

Pružanje doprinosa daljoj demokratizaciji i podizanju nivoa primjene vladavine prava i poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori kroz kampanju zagovaranja, usmjerenu ka ključnim donosiocima odluka za zakonodavne i institucionalne izmjene u dijelu primjene krivično-pravnog sistema u Crnoj Gori, osnove su Memoranduma o saradnji koji su potpisali Vrhovni sud Crne Gore i NVO Centar za monitoring i istraživanje (CeMI).

NVO CeMI i Vrhovni sud razmjenjivaće informacije i zajednički raditi na realizaciji projekta „Pristup pravdi i ljudskim pravima u Crnoj Gori – projekat monitoringa suđenja 2021-2023 koji se realizuje uz podršku Evropske komisije (EIDHR), predviđeno je Memorandumom koji su potpisali vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Vesna Vučkovič i predsjednik Upravnog odbora CeMI-a Zlatko Vujović.

„Jedan od ciljeva projekta je i jačanje svijesti javnosti o najvažnijim aspektima jednakog pristupa pravdi, uključujući nove pravne mehanizme i ljudska prava. Cilj projekta je i jačanje uloge civilnog društva u promovisanju ljudskih prava i dobrog upravljanja, posebno u oblasti vladavine prava, te pristupa pravdi“, poručila je Vučković.

Projektom je predviđeno praćenje i analiza sudskih postupaka i poštovanja ljudskih prava, sa fokusom na poštovanje procesnih prava okrivljenih lica i žrtava, i monitoring pristupa pravdi ranjivih grupa i onih koji su procesuirani zbog kršenja mjera za sprječavanje širenja virusa COVID-19.

„NVO CeMI će za potrebe monitoringa obnoviti i unaprijediti metodologiju praćenja sudskih postupaka i obezbijediti trening članovima tima koji će se baviti ovom aktivnošću. Praćenje sudskih postupaka obavljaće monitori suđenja putem prisustva odabranim ročištima i uvidom u spise pravosnažnih sudskih odluka“, kazao je Vujović.

Projektne aktivnosti će biti praćene izdavanjem tematskih i godišnjih izvještaja o temama od značaja za zaštitu ljudskih prava u krivično-pravnom sistemu, navodi se u Memorandumu.

"NVO CeMI će realizovati aktivnosti praćenja odabranih krivičnih postupaka u svim osnovnim i višim sudovima u Crnoj Gori, uz mogućnost praćenja određenih postupaka u predmetima sudova za prekršaje, uključujući i primjenu novih instituta kao što su sporazum o priznanju krivice i odloženo krivično gonjenje, uz puno poštovanje pravosudnog sistema i zakona Crne Gore", navode iz Vrhovnog suda.

NVO CeMI će, ističu, blagovremeno obavijestiti Vrhovni sud i sudove u kojima prate sudske postupke o imenima i podacima lica koja će pratiti odabrane postupke i zajedno sa predstavnicima Vrhovnog suda Crne Gore, organizovati seminare o pravosudnom sistemu Crne Gore na koje će biti pozvane druge organizacije civilnog društva. Kako navode, troškove organizacije snosiće CeMI.

"NVO CeMI će organizovati nacionalnu konferenciju na kojoj će glavnim učesnicima iz nacionalnog pravosuđa, međunarodnim partnerima i organizacijama civilnog društva biti predstavljen izvještaj o praćenju suđenja, ali i sprovoditi internet kampanju o najbitnijim aspektima reforme pravosuđa", stoji u saopštenju.

Vrhovni sud će, kako navode, infomisati sudove o zaključenom Memorandumu i aktivnostima koje će NVO CeMI sprovoditi u skladu sa njim i angažovati svoje predstavnike u organizaciji seminara o pravosudnom sistemu Crne Gore koji će biti organizovan u saradnji sa NVO CeMI.

Vrhovni sud će, dodaju, podstaći predsjednike sudova da monitorima NVO CeMI omoguće nesmetan pristup javnim suđenjima, u skladu sa prostornim mogućnostima, u svrhe implementacije projekta.

"Vrhovni sud se Memorandumom obavezao i da će podržati aktivnosti NVO CeMI u svrhe sprovođenja projekta u pogledu pristupa spisima pravosnažno okončanih predmeta po prethodnom zahtjevu NVO CeMI i odobrenju nadležnog suda, osim onih čija je dostupnost ograničena propisima", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније