Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

30. 05. 2022. 08:12 >> 16:51

IKOVIĆ O ODNOSU PREMA PRIRODI

Iz Morače ćemo prije upecati kilo plastike, nego kilo ribe

Biolog i član pokreta Preokret Vuk Iković kazao je da priroda čovječanstvu uzvraća udarac, te da ćemo tek na našoj koži osjetiti pritiske prema prirodi. Za to navodi i konkretan primjer kad su u pitanju ribolov i Morača, ali i izdašnost vodoizvorišta kojim se snabdijeva crnogorsko primorje.

Iković je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG1 kazao da se prije 30-ak godina u Podgorici za pola sata mogao upecati ručak ribe iz Morače, dok bi danas za dva kilograma ribe iz te rijeke trebalo mjesec dana.

"Prije ćete upecati kilo plastike, nego kilo ribe. Okrenimo se na glavni izvor koji snabdijeva primorje pitkom vodom. Mi smo imali prije 15-ak godina oko 2.500 litara vode u sekundi sa tog izvora, sada od 300 do 350. E sad vidite kakav je to udarac od strane prirode", rekao je Iković.

Kaže da nam priroda uzima pitku vodu i hranu jer se prema njoj ne odnosimo onako kako bi trebalo.

Smatra i da se opet troši vrijeme na odbranu prirode i našeg prostora od loših projekata, te da nije materijalizovano obećanje da prostor Sinjajevine neće biti vojni poligon.

"Imali smo tu prvu odluku da će Sinjajevina postati očuvano prirodno dobro, pa je tek onda uslijedila odluka da će to biti neki tip vojnog poligona. Onda je uslijedilo drugo obećanje da neće biti vojni poligon, nego će stvarno se ozvaničiti postupak zaštite koji ubrzava razvoj lokalne zajednice. Ali to obećanje se nije materijalizovalo. Prolongiraju se stvari, a mi trošimo vrijeme na odbranu prirode i našeg prostora od loših projekata", rekao je Iković.

On je kazao da su najave nadležnih da ćemo spremno dočekati sezonu požara, što je bio slučaj i tokom prošle godine kada, kako je rekao, nijesmo imali nijedan avion koji je fabrički napravljen za gašenje.

"Samo prošle godine smo izgubili oko 140 km/2 šuma. Kad se primijeni evropski model ukupne štete to je oko 280 miliona eura", rekao je Iković.

Govoreći o eksploatacije šljunka iz korita Morače, te snimaka sa Tare, Iković kaže da je to svakodnevica.

"To je ono što čudno. Dokažemo problem, dokažemo krađu i nastavlja se krađa. Mi nemamo sistem. Danas imate vađenje pijeska iz većina riječnih tokova koje imaju pijesak i šljunak i ti preuzetnici krše stvari, a niko ih ne sankcioniše", rekao je Iković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније