Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

24. 05. 2022. 12:41 >> 12:39

OFNER BOKAN

"Vjerska zajednica Jevreja registrovana bez naše saglasnosti"

Jevrejska zajednica Crne Gore saopštila je da "Vjerska zajednica Jevreja" registrovana bez njihove prethodne saglasnosti, zbog čega su, kako navode, prekršene odredbe Temeljnog uovora.

"Povodom registracije nove vjerske zajednice u Crnoj Gori pod nazivom 'Vjerska zajednica Jevreja', obavještavamo da je ista registrovana bez prethodne saglasnosti Jevrejske zajednice Crne Gore", kazala je predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan.

Tim činom, kako je saopštila, prekršen je "Član 14 Temeljnog ugovora o regulisanju odnosa između Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice Crne Gore, koji je potpisan 2012. godine".

"Habad organizacija, odnosno lice koje je registrovalo pomenutu Zajednicu, takođe krši odredbe Temeljnog ugovora na način što se konstantno predstavlja kao Vrhovni rabin Crne Gore što je u suprotnosti sa Članom 5 Temeljnog ugovora, gdje je jasno precizirano da je imenovanje, premještaj i smjena vjerskoih službenika u nadležnosti Jevrejske zajednice Crne Gore", kazala je ona.

Jevrejska zajednica Crne Gore je, kako ističe, "o smjeni rabina Edelkopfa i imenovanju Luciana Moše Prelevića za Vrhovnog rabina Crne Gore obavijestila Vladu Crne Gore 2020. godine, kako je i precizirano Temeljnim ugovorom".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније