Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

17. 05. 2022. 15:15 >> 15:13

ĐUROVIĆ - LAHDERVIT

 Finska spremna da pruži svaku vrstu podrške putu ka EU  

Crna Gora i Finska dugo njeguju prijateljske odnose i uvažavaju međusobna strateška opredjeljenja, a plodotovorna saradnja će biti nastavljena u narednom periodu, nagasili su prilikom susreta predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović i ambasadorom Republike Finske u Crnoj Gori Kim Lahdervit. 

Predsjednica je, kako navode u saopštenju, naglasila da je ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji glavni motiv i cilj što je u Crnoj Gori došlo do promjene parlamentarne većine i izbora 43. Vlade. 

"Crna Gora ostaje strateški opredijeljena i posvećena članstvu u NATO-u i naša je namjera da postanemo prva naredna članica EU“, saopštila je Đurović, dodajući da je svjesna da je pred Crnom Gorom još puno posla, ali da vjeruje da ima dovoljno spremnosti i odgovornosti svih političkih subjekata za pokretanje političkog dijaloga.

Predsjednica je istakla da su prvi koraci ka ispunjavanju obaveza na putu pristupanja EU već vidljivi. U tom smislu, naročito je ukazala na rad Specijalnog državnog tužilaštva kao pozitivan primjer koji pokazuje da Crna Gora želi da bude država vladavine prava i da niko ne smije biti iznad zakona.

Ambasador Lahdervit je naglasio da je izuzetno zadovoljan što crnogorski parlament ponovo funkcioniše. Kazao je da je Republika Finska spremna da pruži svaku vrstu podrške Crnoj Gori na njenom putu ka EU i da se nada da će se procesi, koji su do sada bili na čekanju, pokrenuti.

Što se tiče bezbjednosne situacije, Lahdervit je saopštio da bi trebalo danas ili sjutra da se formalizuje odluka njegove zemlje o apliciranju za članstvo u NATO-u, kako je to već uradila Švedska. 

Đurović je ukazala da trenutno u Evropi postoje različiti izazovi, te da ohrabruje činjenica što u Finskoj postoji visok nivo nacionalne saglasnosti oko tako važnog pitanja kakvo je pristupanje NATO savezu, i istakla da će Crna poštovati opredjeljenje Republike Finske da samostalno odlučuje o svom strateškom kursu. 

"Saglasili su se da je zbog rata na tlu Evrope turizam u ovom trenutku pred posebnim izazovom. Budući da je turizam jedna od glavnih grana ekonomije Crne Gore, predsjednica Đurović je kazala da očekuje od članica EU i Evropske komisije podršku Crnoj Gori kao državi kandidatu zbog evidentnog izostanka ruskih i ukrajinskih turista. Poručila je da su i državljani drugih zemalja dobrodošli jer je, kako je rekla, Crna Gora 'bezbjedna turistička destinacija i dobar domaćin svim svojim gostima', naglašavaju u saopštenju.  

Đurović je naglasila da su, pored turizma, za Crnu Goru veoma značajne strane investicije, gdje su kao partneri naročito prepoznate i poželjne države sa visokim standardima zaštite životne sredine, te da očekuje više investitora iz Republike Finske u narednom periodu. 

Zajednički je zaključak da je uspostavljanje novih direktnih avio linija na relaciji Crna Gora – Republika Finska od posebnog značaja za obje države i da tom pitanju treba posvetiti potrebnu pažnju u budućnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније