Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

16. 05. 2022. 17:34 >> 17:31
2

SD

Dati 450 eura i korisnicima Programa stručnog osposobljavanja

Poslanici SD-a su predali u skupštinsku proceduru izmjenu Zakona o stručnom osposobljavanju osoba sa stečenim visokim obrazovanjem, kojom se predlaže da korisnici Programa primaju mjesečnu naknadu od 450 eura, istakao je poslanik i potpredsjednik Socijaldemokrata Boris Mugoša.

Kako navode u saopštenju, shodno postojećem zakonskom rješenju propisana je naknada licima po osnovu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem u iznosu od 50% prosječne zarade u prethodnoj godini koja za 2021. godinu iznosi 532 eura, pa trenutno navedena naknada iznosi 266 eura.

Kako je krajem 2021. godine Skupština Crne Gore usvojila izmjene Zakona o radu, kojima je definisano da minimalna zarada u neto iznosu ne može biti niža od 450 eura, u SD-u smatraju da lica sa stečenim visokim obrazovanjem u procesu stručnog osposobljavanja (kojih je nešto više od 2.700) ne mogu biti u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale zaposlene, odnosno da njihove mjesečne naknade ne bi trebalo da budu niže od minimalne zarade.

"Ovo posebno ako se ima u vidu da su to uglavnom mladi ljudi koji trebaju da budu nosioci razvoja države, uz naravno činjenicu da su drastično porasle cijene mnogih roba i usluga, čime je mnogima od njih ugrožena egzistencija“, zaključuje potpredsjednik SD-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније