Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

13. 05. 2022. 21:20 >> 21:32
1

EMISIJA "OKVIR"

Uhapšeni stečajni upravnici nijesu mogli da prođu test

Borba protiv stečajne mafije tek je počela i ako bude odlučnosti kod istražnih organa treba očekivati brojne dokaze o zloupotrebama, rečeno je u emisiji "Okvir" na TVCG. Urednik i voditelj bio je Zoran Leković a gosti Bojana Ćirović, zaštitnica državnih imovinskih interesa, Andrej Milović, doskorašnji funkcioner Ministarstva pravde, Đorđe Rajak, predstavnik bivših radnika Vektra Boke i Vladan Gačević, manjinski akcionar Solane "Bajo Sekulić".

Milović je rekao da postoje brojni načini na koji je izvučen novac iz firmi u stečaju, ne samo preko lažnih usliga obezbjeđenja imovine, nego i namještenih odluka da se sudijama ustupaju predmeti, uz spregu upravnika, sudije i menadžmenta. 

"Podnošene su brojne krivične prijave, ali ništa nije reagovano. Imamo informacije da su neki akteri u vremenu mandata nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca uticali da prijave ostanu u fioci. Kada su se desile promjene u tužilaštvu, desilo se i to da su postupci pokrenuti", rekao je Milović. 

Kako je upozorio, dosta novca je izvučeno preko zaštitarskih firmi, ali mnogo više preko zloupotreba u vezi stečajne mase. 

"Očekujem da brojni, novi slučajevi, budu otvoreni", kazao je Milović. 

Rajak je rekao da se bivšim radnicma Vektra Boke nijesu ispoštovane ni na nivou od 20 odsto. On je upozorio da se za poreze i doprinose duguju milion i sedamsto hiljada a neto dugovanja su 5,5 miliona eura. 

"Mnogo toga od samog starta je urađeno nezakonito", rekao je Rajak. 

Gačević je rekao da je "Solana" kao formirano akcionarsko društvo od građana kupovalo zemljište, ali je ostajalo pravo korišćenja, ne i pravo svojine. Država je, kaže on, odugovlačila rješavanje problema, a nijedan investitor nije htio da dođe zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. 

"Sve to dovoljno govori o ukupnom ekonomskom abijentu u Crnoj Gori", rekao je Gačević. 

Ćirović je rekla da je samo u Tehnostaru u Beranama vrijednost mase iznosila 100 hiljada a za zaštitu imovine dato je 40.000 eura. 

"Možete samo zamisliti kolike su cifre u onim firmama gdje je stečajna masa bila znatno vrednija", upozorila je Ćirović.

Vezano za "Solanu", ona je rekla da su stotine hiljada kvadrata korišćene kao zalog za razne kredite. 

Milović je rekao da je nakaradni sistem kreiran 30 godina, i da je jasno da se mora radikalno mijenjati. To se, rekao je on, ne može raditi saradnjom sa onima koji su takav sistem i napravili. 

"Svaka podrška međunarodnih partnera, iz Vašingtona, Brisela ili Berlna, veoma je važna", istakao je Milović. 

Ćirović je rekla da su stečajni upravnici morali da polažu testove, posebno pisani. Kako je rekla, veliki broj ljudi nije položio, a tražili su da se kriterijumi sniže. 

Na pitanje voditelja je li realno da se nekome da da vodi postupke vrijedne destine ili stotine miliona eura vrijedne imovine, a ne može da položi test da bi bio stečajni upravnik, Ćirović je rekla ne može reći da su bili srećni kako su ti testovi izgledali, te da mnogi nisu pokazali znanje iako su upravljali ogromnom imovinom. 

"Ako jedan stečajni upravnik, konkretno u slučaju stečaja Rudnika boksita za izlučno pravo navede u testu da ga osporava zbog neblagovremenosti, onda šta ima više da pričamo", kazala je Ćirović. 

Ona je potvrdila saznanje voditelja da se radi o Mladenu Markoviću. Navela je da je sada uhapšeni Saša Zejak pokušao da problematizuje njeno učešće u komisiji za ispite. 

Ukazala je da je velika većina sada uhapšenih u aferi u Privrednom sudu nije ni izašla na test, što po zakonu znači da nijesu ni položili. 

"Po proceduri, biće brisani sa liste upravnika", kazala je Ćirović. 

Milović je rekao da je u vezi komisije, testova i stečajnih upravnika postojao snažan pritisak da se sve obustavi, a posebno preko Agencije za sprečavanje korupcije i spregu sa predstavnicom agencije Jelenom Perović. On je kazao da su ova hapšenja pokazala da su u Ministarstvu pravde bili u pravu kada su postavili stvari u vezi komisije i testova. 

"Izgleda da su se nadali da će na čelu komisije biti Jovanić", rekao je Milović. 

Rajak je rekao da je u slučaju Vektra Boke teško naći trag novca, jer je novac u nekim situacijama cesijama prebacivan na račun Vektra Boke u stečaju. 

"Cijeli slučaj pratile su broj nezakonitosti", smatra Rajak. 

Gačević je rekao da se u vezi "Solane" prodavalo samo ono što "Solana" posjeduje, te da je stečajni upravnik Žarko Ostojić poštovao propise. 

"Moramo znati da 'Solana' ima preko 20.000 akcionara. Teza koju čujemo da je 'Solana" plaćena 800 hiljada je netačna, to je tri odsto akcija, plaćeno je 32 miliona za akcijski kapital", naglasio je Gačević. 

Milović je rekao da je čuvena rečenica 30 godina glasila "prepustimo institucijama sistema da rade svoj posao".

"A uhapšena je dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda, uhapšen je predsjednik Privrednog suda, stečajni upravnici, policajci, carnici. Naše su institucije sistema u zatvoru. Zato i kažem da je nama u Crnoj Gori neophodno da imamo korjenite i konkretne reforme institucija sistema", ukazao je Milović. 

Vezano za Montenegro erlajnz, Ćirović je rekla da se radi o neusklađenoj državnoj pomoći. 

"Da je to preduzeće moglo da bude održivo, da nije morao da bude uveden stečaj, ne bi čekalo Sašu Zejaka da ga spašava", navela je Ćirović. 

Milović je izrazio nadu da će Crna Gora postati pravna država. 

"Neki koraci su već napravljeni", rekao je Milović. 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније