Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mina ]

12. 05. 2022. 16:40 >> 16:39

KONFERENCIJA "OPEN DAY"

Medicinska informatika ključna za unapređenje zdravstvenih usluga

Medicinska informatika može ključno doprinijeti unapređenju zdravstvenih usluga uz smanjenje troškova, kazala je profesorica Univeriteta Crne Gore (UCG) Ivana Ognjanović, na događaju Open day: IT podržane inovacije u oblasti zdravstva, koji su organizovali Privredna komora Crne Gore (PKCG) i Crnogorsko udruženje za medicinsku informatiku.

Ognjanović je istakla primjer Velike Britanije u kojoj je primjena elektronskog zdravstvenog kartona i telemedicinskih servisa doprinijela smanjenju bolničkih noćenja i prijema za po 14 odsto, hitnih intervencija za 15 odsto, te smrtnosti za 45 i troškova za osam odsto.

“Primjeri Danske, Estonije i Portugala, koje su upotrebom medicinske informatike značajno unaprijedile zdravstvenu zaštitu stanovništva i smanjile troškove, pokazuju da je riječ o procesu kojem je neophodno prići na sistematičan način”, rekla je Ognjanović.

Prema riječima Ognjanović, u razvijenim državama programi medicinske informatike izučavaju se na osnovnim studijama.

“Studenti se od prve godine uče elementima informatike i javnog zdravlja, epidemiologije, prava pacijenata, i rada sa pacijentima”, kazala je Ognjanović.

To, prema njenim riječima, šalje poruku da obrazovanje prije svega mora raditi u pravcu kreiranja adekvatnih kadrova, i da medicinske aplikacije koje kreiraju IT kompanije treba da budu rezultat rada multidisciplinarnih timova.

Iz PKCG su rekli da projekat PHASE finansira Evropska unija (EU) kroz program Intereg CBC Italija- Albanija-Crna Gora, a DigN€st kroz Erasmus plus.

Samostalni savjetnik u Sektoru za projekte PKCG, Stefan Jovanović, predstavio je projekat PHASE koju ta poslovna asocijacija realizuje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Kliničkim centrom i partnerima iz Italije i Albanije, a koja traje do kraja godine.

Navodi se da je PHASE projekat usmjeren na razvoj e-Zdravstva, što će doprinijeti ne samo poboljšanju javnih i privatnih zdravstvenih usluga.

Tokom Konferencije, na temu “Medicinska informatika: istorija, potencijali i perspektive” govorili su Džon Mantas, sa Državnog i Kapodistrianovog univerziteta u Atini (Grčko udruženje za biomedicinsku i informatiku u zdravstvu), Sorana D. Bolboacă sa Univerziteta za medicinu i farmaciju (Društvo za medicinsku informatiku Rumunije), u gradu Kluž-Napoka.

O digitalnoj podršci obrazovanju u oblasti medicine i kliničkoj praksi govorio je Lacramioara Stoicu-Tivadar, sa Politehničkog univerziteta Timisoara u Rumuniji, dok je o e-zdravstvu u Crnoj Gori, uz prezentaciju rezultata PHASE projekta, izlaganje imala Ognjanović.

Potencijali za inovacionu zajednicu bili su tema izlaganja Rama Šendelja, Univerzitet Donja Gorica, a AI rješenja u oblasti neurologije Milovana Roganovića iz Kliničkog centra Crne Gore.

Tokom događaja učesnici su upoznati i sa projektima DigNEST, BeWell@DIGITAL i SI4SEC.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније