Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Danijel Garić, TVCG ]

13. 05. 2022. 06:43 >> 06:41

ZAPANJUJUĆI PODACI UN- A

Dok milijarda gladuje, dvije trećine ribe se baci

U svijetu gladuje skoro 850 miliona ljudi, a prema Organizaciji Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) oko 35 odsto svih riba, mekušaca i rakova uzetih iz svjetskih voda nikada ne stigne do tanjira.

Zapanjujuće fotografije srebrnih tepiha mrtvih riba koje plutaju po moru, uz gomile ljuskave truleži na obali zaprepastile su naučnike koji su istraživali ovaj problem.

Objašnjavaju da otpad počinje na mjestu gde riba izlazi iz vode. “Oko 10 odsto ulovljene ribe odbacuje se kao usputni ulov, odnosno neželjena vrsta ribe koja je slučajno uhvaćena u mrežu. Problem je i loše rukovanje, odnosno neadekvatna postrojenja za hlađenje na ribarskim čamcima i mogućnost truljenja duž dugog lanca snabdijevanja”, objašnjavaju u FAO.

Oko 27 odsto ukupnog ribljeg otpada se dešava nakon što riba stigne na kopno, procjenjuje FAO. U zemljama sa niskim prihodima, stručnjaci kažu da je gubitak ribe često namjeran. Zemlje sa visokim dohotkom doprinose problemu favorizovanjem većih vrsta svježe ribe koja se brzo kvari.

„Ovo je prava tragedija“, rekao je Pete Pearson, viši direktor za otpad od hrane u Svjetskom fondu za divljinu, prenosi Gardian.

Naučnici predlažu da bi šatori za sušenje na solarni pogon mogli biti dio rješenja, jer bi mogli duže čuvati ribu, dok je neophodna i bolja obuka za ribare i za prerađivače, kako bi se smanjio gubitak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније