Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

09. 05. 2022. 11:02 >> 12:41
3

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ

"Ubijeđena sam da ćemo dobiti Prostorni plan"

Izrada Prostornog plana je apsolutni prioritet Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ali i Vlade Crne Gore, kazala je ministarka Ana Novaković Đurović. "Ubijeđena sam da će ova vlada i naše ministarstvo završiti taj proces i da ćemo konačno dobiti najvažniji dokument i toj oblasti", kazala je Đurović.

Crna Gora nema usvojen Prostorni plan. Ministarka Ana Novaković Đurović je u emisiji Link na Radiju Crne Gore kazala da je izrada Prostornog plana apsolutni prioritet resornog ministarstva, ali i Vlade.

"Izrada tog plana je i u samom sporazumu 43. Vlade, pa nema dileme da se taj posao mora završiti. Moramo dobiti krovni dokument u ovoj oblasti. Želja je da proces bude inkluzivan i usmjeren javnom interesu i dobar razvoj prostora kao resursa, a da time ne upravljaju drugi interesi. Ubijeđena sam da će ova vlada i naše ministarstvo završiti taj proces i da ćemo konačno dobiti najvažniji dokument i toj oblasti", kazala je Novaković Đurović.

Pristupanje EU

Poglavlje 27 - zaštita životne sredine otvoreno je 2018. godine i do danas Crna Gora je dobila 8 mjerila za zatvaranje. Novaković Đurović je u emisiji Link kazala da je proces evropske integracije prošao kroz ozbiljnu fazu stagnacije i da je namjera nove 43. Vlade da taj proces ubrza.

Kada je riječ o poglavlju 27 - Životna sredina i klimatske promjene, ministarka je kazala da može da obeća apsolutnu posvećenost ubrzanju realizacije mjera i aktivnosti iz tog poglavlja.

"Imamo 8 završnih mjerila, ali ne možemo govoriti o tome da je bilo koje od njih apsolutno zaokruženo ili ispunjeno zato što su aktivnosti sprovođene paralelno u niz mjerila", kazala je Novaković Đurović.

Kao oblast u kojoj je ostvaren izvjestan napredak ministarka je navela oblast klimatskih promjena, a ona u kojoj je realizacija mjera i aktivnosti niska navela je upravljanje otpadom.

"Sve te oblasti biće prioritet našeg rada, ali mogu reći da će upravljanje otpadom biti jedan od ozbiljnih fokusa Ministarstva. Ova obast je kompleksna i važno je ne izgubiti iz vida da je za realizaciju odnosno ispunjavanje završnih mjerila uključeno 25 institucija", dodala je.

U prethodnom periodu smatra da je izostala koordinacija institucija i najavila njeno osnaživanje.

"Mogu da obećam da ćemo voditi računa o tome ko realizuje ili ne realizuje mjere i da ćemo u ovu oblast vratiti odgovornost", kazala je Novaković Đurović.

Za potpuno preuzimanje evropskih standara u oblastima zaštite životne sredine i klimatskih promjena okvirno je, kako je kazala, potrebno preko milijardu eura.

"U ovom trenutku ta sredstva nemamo, ali će se fazno pristupati u odnosu na ono što su prioriteti. Ono što je važno je i da je podrška EU u ovoj oblasti pisutna i važna, ali i brojnih drugih organizacija i institucija kao na primjer Svjetske banke, a tu je i budžet. Budžet je uvijek odlika onoga šta su vam prioriteti a kako je prioritet ove vlade ubrzanje evropske integracije vjerujem da će se i u realizaciji mjera i opredjeljivanju sredstava kada je u pitanju ova oblast ubrzo vidjeti da to jeste prioritet, jer je ovo najkompleksnije poglavlje i tehnički i finansijski. Postoje standardi koji će nas pratiti i kada postanemo članca EU ali sve što je do tada zahtijeva ozbiljan rad, kapacitete, odlučnost i sredstva", kazala je ministarka.

Novaković Đurović je kazala da će doći do promjene kompletne pregovaračke strukture.

"To znam iz komunikacije sa potpredsjednicom vlade i ministricom evropskih poslova. Tim procesom će rukovoditi ministarstvo evropskih poslova, ali je poenta da prilagodimo pregovaračku strukturu metodologiji koju smo prihvatili. Poglavlja koja smo imali do sada su grupisana u klastere. Poglavlje 27 je dio klastera 4 i zelene agende, tako da će i pregovarači biti vezani za klastere i očekujem vrlo brzo u sklopu same rekonstrukcije pregovaračke strukture i nova imenovanja", kazala je Novaković Đurović.

Ministarka je dodala da je već u petak inicirala sastanak radne grupe za poglavlje 27.

"Nažalost informisana sam da se ta radna grupa nije sastala od oktobra prošle godine što se više ne može desiti. U petak ćemo imati sastanak, ažuriraćemo obaveze iz akcionog plana i svi koji imaju odgovornost za realizaciju mjera će od ministarstva biti koordinisati, a bićemo i kontrolor ispunjavanja njihovih obaveza", kazala je ministarka.

Istakla je da će predstavnici NVO i dalje biti dio pregovaračke strukture.

"Nevladin sekor će biti partner ovoj vladi", dodala je.

O tome kada bi moglo biti zatvoreno poglavlje 27 ministarka je kazala: "Ja ne bih licitirala, ali prioritet ministarstva je da u narednih godinu dana u odnosu na završna mjerila imamo ozbiljan napredak i očekujem to i u izvještaju".

Otpad i privremene deponije

Ministarka je ocijenila da u oblasti upravljanja otpadom nije urađeno dovoljno i to će, kako je kazala, biti proiritet ministarstva.

"Dobila sam podatak da su opštine dostavile informaciju da na teritoriji Crne Gore možemo govoriti oko 400 privremenih deponija, ali to nažalost nije konačna cifra. To je zabrinjavajući podatak. Ono što je dobro je da je Zakon o upravljanju otpadom u završnoj fazi i da je fokus bio na ovom pitanju i jedno zakonsko rješenje koje se pokazalo dobro u nekim državama je da se izvrši centralizacija inspekcijskog dijela", kazala je ministarka.

Toplifikacija Pljevalja

Ministarka je kazala i da toplifikacija Pljevalja ostaje aktuelna i da se vezuje ze rekonstrukciju TE Pljevlja.

Minihidroelektrane

Novaković Đurović podsjeća da je prethodna vlada donijela moratorijum za izgradnju mHE i dodaje da je ova vlada na istoj liniji.

Komarnica

Ona je istakla da projekat izgradnje hidroelektrane Komarnica ne može realizovati bez saglasnosti na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu. Poručuje da je taj proces u toku i da do gradnje neće doći ako bude bilo kakvog negativnog uticaja na životnu sredinu.

"Istovremeno je važno naglasiti da Crna Gora ne treba da bude energetski zavisna i treba tražiti rješenja. Ono je u balansu i u odnosu na životnu sredinu i u potrebi da snažimo energetski potencijal. Ja vjerujem da prioritet treba da ima struka i precizni podaci a Vlada donosi konačnu odluku i šta je najbolje za državu, ali bez uplitanja bilo kog drugog osim javnog interesa", kazala je.

Eksploatacija šljunka

Kao rješenje za nelegalnu ekploataciju šljunka navodi stalnu kontrolu i strože kazne.

"Dosta je naslijeđenih problema. Moje uvjerenje je, kada je u pitanju eksploatacija šljunka koja je nelegalna, jeste da se opet radi o sprezi različitih initeresa i uticaja i nespremnost i neodlučnost države da tome stane na put a to odmah vodi do korupcije. Ovo pitanje kao i druga se rješavaju strateškim opredjeljenjem da će se stvari raditi zakonito i da će oni koji protivzakonito djeluju biti kažnjeni. Mi ćemo nastavti kontrolu posebno Morače, kao bi tome stali na put jer to ima i negativan uticaj na životnu sredinu a ima i štete za budžet", kazala je Novaković Đurović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније