Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

04. 05. 2022. 07:22   >>  08:37

PEJOVIĆ UPOZORAVA

Oprema stara, vatrogasaca malo

Povodom Međunarodnog dana vatrogasaca Strukovni odbor kao prioritete navodi stvaranje optimalnih uslova za rad vatrogasaca kao i njihovu pravnu zaštitu počev od zakonskih rješenja koja regulišu tu oblast, pitanja penzionisanja pa sve do egzistencijalne problematike.

Predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilca Crne Gore Ratko Pejović poručio je da su više puta dokazali da su spremni u svakom trenutku rizikovati svoje živote u cilju zaštite svojih sugrađana i njegove imovine.

“Zato od donosioca odluka očekujemo da pokažu spremnost da naše evidentne probleme rješavaju izmjenom postojećih ili donošenjem novih i boljih zakonskih rješenja. Kako radimo u uslovima gdje nemamo kolektivno osiguranje u slučaju povreda, bolesti ili smrti, kako smo izloženi mobingu i prijetnjama od strane poslodavaca, mi kao sindikalni predstavnici imamo obavezu da stalno ponavljamo i ukazujemo da veliki broj vatrogasaca-spasilaca ne posjeduje adekvatnu i atestiranu ličnu zaštitnu opremu”, poručio je Pejović.

Navodi i da je kolektivna oprema stara i po nekoliko desetina godina, u mnogim Službama ne radi optimalan broj vatrogasaca-spasilaca, porezi i doprinosi te staž u uvećanom trajanju nije uplaćen i po nekoliko godina.

“Naše Službe nemaju akte o procjeni rizika na radnom mjestu a prostorije u kojim borave vatrogasci-spasioci su neuslovne i ne zadovoljavaju ni minimum standarda. Da bi ispunili svoju misiju da pomognemo, sačuvamo i spasimo ljudske živote i imovinu prevashodno nas mora biti dovoljno, moramo imati sa čim da radimo i za posao koji obavljamo moramo biti adekvatno plaćeni”, poručio je Pejović.

Svim kolegama vatrogascima-spasiocima čestitao je 4. maj - Međunarodni dan vatrogasaca.

“Uz želju da se u što skorijem periodu, putem donošenja novih zakonskih normi, riješe pomenuti, ali i mnogi drugi problemi”, zaključio je Pejović.

Komandir Službe zaštite i spasavanja Podgorica Goran Janković kazao je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" da su uslovi u kojima rade podgorički vatrogasci više nego dobri u odnosu na kolege u drugim opštinama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније