Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

03. 05. 2022. 14:09   >>  16:15 1

PREMIJER PORUČIO

Da kao država nezavisnih medija budemo u EU

Premijer Vlade Crne Gore Dritan Abazović čestitao je 3. maj, Svjetski dan slobode medija, navodeći da su uslovi u kojima radnici u medijima danas obavljaju svoje poslove posljedica sistemskog problema na koji godinama upozorovaju Stejt department i Evropska komisija u svojim izvještajima.

‚‚Demokratsku razvijenost Crne Gore najbolje prikazuje stanje u medijima. Dosadašnji učinci u oblasti slobode medija nijesu zadovoljavajući, zbog čega će se nova Vlada zalagati prvenstveno za primjenu, ali i promjenu određenih djelova zakonodavnog okvira koji uređuje medije”, kazao je Abazović.

Premijer je istakao da je potrebna daleko ozbiljnija institucionalna podrška u rješavanju problema i potreba novinara, fotoreportera, snimatelja, kao i svih drugih zapošljenih u medijima.

‚‚Meka cenzura, nizak nivo medijske pismenosti, lažne vijesti i dezinformacije koje bujaju u medijskom prostoru moraju naići na adekvatan odgovor svih subjekata u državi. Imajući u vidu ozbiljnost i odgovornost koje rad u medijima nosi sa sobom, visine zarada su vrlo niske, što za posljedicu ima pojave kao što su kršenje kršenje Etičkog kodeksa, manjak profesionalnosti, nepostojeća samoregulacija, i niz drugih. Iako, suštinski, nemamo razloga za slavlje, ovaj dan je prilika da se onim zaposlenim u medijima koji obavljaju svoj posao časno i profesionalno ukaže poštovanje i zahvalnost”.

Tek neke od posljedica činjenice da je novinarstvo, tokom decenija, često bilo na meni mnogih kriminalnih i opskurnih struktura u Crnoj Gori, podsjetio je Abazović, je, još uvijek neriješeno ubistvo glavnog i odgovornog urednika lista „Dan", Duška Jovanovića, pokušaj ubistva novinarke „Vijesti" Olivere Lakić, napadi na istraživačkog novinara Tufika Softića, hapšenje istraživačkog novinara Jova Martinovića, kao i učestali napadi na novinare i onemogućavanje njihovog rada na terenu.

„Svakodnevni pritisci i zastrašivanja kroz koje prolaze novinari u Crnoj Gori, neadekvatni uslove u kojima rade, a o kojima se ćuti, jer se, nažalost, uglavnom doživljavaju kao normalnost, vode isključivo ka nedemokratskom društvu. Promjena takvog stanja stvari je nešto na čemu država Crna Gora, na svom putu evropskih integracija, mora insistirati. Prioritet ove Vlade jeste evropski put, i ja ću se, dok budem njen premijer, zalagati da sloboda medija postane naša stvarnost, a ne ideal o kojem maštamo i za koji se, samo deklarativno, jednom godišnje, zalažemo. Crna Gora će biti u evropskoj zajednici naroda, kao država nezavisnih medija”, zaključio je Abazović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније