Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

03. 05. 2022. 11:44 >> 14:40
1

PARTIJE

"Mediji da rade oslobođeni pritisaka"

Predstavnici političkih partija DNP, Radničke partije i Bošnjačke stranke čestitali su svim novinarima i medijskim poslenicima Svjetski dan slobode medija, uz poruku da počnu da rade oslobođeni bilo kakvih pritisaka, te da se nemili događaji ubistava, verbalnog i fizičkog nasrtaja na novinare kojima smo bili svjedoci u prethodnom periodu, ne ponove.

Predsjednik DNP CG Milan Knežević, povodom Svjetskog dana slobode medija, pozdravio je sve slobodoljubive građane i njihova očekivanja da mediji u Crnoj Gori napokon počnu da rade, oslobođeni od javnih i skrivenih pritisaka režimske oligarhije.i policijskih struktura.

Kako je naglasio, zemlja, u kojoj je ogoljen skandalozni dil najviših pravosudnih  i dalje ne može očekivati stvarne i vidljive pomake na planu slobode medija i javne riječi.

Prema mišljenju predsjednika DNP-a, sadašnja vještačka većina u Parlamentu i Vlada, učiniće i dodatne napore da uguši i ono malo slobodnih medija, te ne bi čudio novi atak i na Javni servis, koji je u proteklom periodu, ipak, uspio da izdigne nivo profesionalnosti u cilju objektivnog informisanja građana.

"Ne smije se zaboraviti da režimske strukture još nijesu položile račune za brutalne atake i pokušaje ubistva novinarke Olivere Lakić, i novinara Tufika Softića, niti su razotkriveni svi izvršioci i nalogodavci gnusnog ubistva Duška Jovanovića, kojeg se pravdoljubiva Crna Gora uvijek sjeća, posebno na Svjetski dan slobode medija", napominje Knežević.

Knežević smatra da Crna Gora konačno mora napraviti snažan otklon od svog međunarodnog imidža duboke države s flagrantnim primjerima kršenja sloboda javne riječi i gušenja medija.

A to je po njemu moguće učiniti jedino pobjedom demokratije na svim predstojećim lokalnim, potom i parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, kad će se konačno razbistriti politička situacija i vidjeti ko su stvarni borci za slobodu javne riječi i demokratiju, a ko oni koji fingiraju borbu za iste vrijednosti, kao kolaboracionisti bivšeg režima, kojem su na providan način upravo dali šansu da se vrati iz muzeja voštanih figura.

Lider Radničke parije Maksim Vučinić je povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, svim predstavnicima sedme sile, poželio da do kraja istraju na putu objektivnog i profesionalnog izvještavanja.

Nadamo se da će naše društvo u budućnosti istrajati u težnji da se rukovodi demokratskim principima, gdje se nemili događaji verbalnog i fizičkog nasrtaja na novinare kojima smo bili svjedoci u prethodnom periodu, ne smiju ponoviti. Više je nego izvjesno da nijedno društvo i država ne mogu da se izbore protiv nezakonitosti i nepravde, niti postignu promociju pozitivnih ljudskih i moralnih vrijednosti, bez slobode novinarkse riječi, pa samim tim država mora biti neminovni garant njihove zaštite", navodi Vučinić.

Kako je dodao, mediji moraju ostati "ventil demokratije" u službi građana boreći se bezuslovno za istinu i pravdu u nadi da će zajedno graditi društvo demokratskih vrijednosti, gdje će pravda biti jednaka za sve.

"Bez slobode novinarske riječi, nema demokratskog društva. Zaštitimo novinare, gradimo društvo koje se temelji na istini, pravdi i slobodi usmene i pisane riječi, bez bojazni za svoj i život porodice", poručuje Vučinić.

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić, povodom Dana slobode medija poručio je da su sloboda medija i nezavisnost novinara nezamislivi ukoliko ne postoji profesionalno i etično novinarstvo, a obaveza države je da kroz zakonske akte obezbijedi sigurno okruženje za rad medijskih poslenika.

On je istakao da su medijske slobode od posebne važnosti za evropski put Crne Gore, ali i da je država slobodna u onoj mjeri koliko je i novinarstvo slobodno.

“Profesionalno i etično novinarstvo trasira put ka željenom cilju, a to je sloboda medija. Svi akteri medijske scene – novinari, redakcije, vlasnici i svi ostali, među kojima su i političari, moraju zajednički omogućiti slobodu medija, te nezavisnost novinara. Nažalost, svjesni smo da lažne vijesti, senzacionalizam i govor mržnje nerijetko dominiraju medijskom scenom, što je pokazatelj da je crnogorsko društvo zakazalo na planu sveukupne demokratizacije društva", naglasio je Omeragić.

Kako je dodao, obaveza je države da prije svega obezbijedi sigurno okruženje za rad novinara.

"Otkrivanje svih slučajeva napada na novinare mora biti osnova na putu ka ostvarivanju medijskih sloboda. Ukoliko novinar fizički nije siguran, ni njegovo izvještavanje ne može biti do kraja slobodno. Zato je važno da se sloboda medija osvaja na način što će se kroz profesionalno i etično izvještavanje, uz puno poštovanje Etičkog kodeksa novinara Crne Gore i uz nesumnjivu podršku i zaštitu državnih organa, kao i kroz jačanje ekonomskog statusa novinara, stvarati ambijent kvalitetnog novinarstva u Crnoj Gori”, kazao je Omeragić.

U ime Prave Crne Gore predsjednik Marko Milačić je čestitao Svjetski dan slobode medija, napominjući da je novinarstvo u Crnoj Gori još od ubistva Duška Jovanovića, čiji slučaj ni dan danas nije rasvijetljen, zarobljeno u velikoj mjeri, te da jedino slobodni mediji mogu biti garant slobodnog društva.

Kako je istakao, odgovori na pitanja ko je ubio Duška Jovanovića, napao Oliveru Lakić, ko prijeti i postavlja eksplozivne naprave novinarima, i suštinsko pitanje ko drži monopol nad medijima i slobodom govora u Crnoj Gori, moraju biti imperativ u radu novog Tužilaštva.

"Uprkos i dalje jakom pritisku i monopolu određenih struktura nad medijskim kućama u Crnoj Gori, Prava Crna Gora je, skupa sa nizom organizacija koje se bave medijima, izmjenom Krivičnog Zakonika uspjela da se izbori za bolju krivično-pravnu zaštitu novinara. Prema trenutnim podacima Svjetskog indeksa slobode medija Crna Gora je ostvarila napredak u ovoj oblasti i sa 104 mjesta zauzela 63. mjesto. Izmjenama Krivičnog zakonika propisani su kvalifikovani oblici krivičnih djela ugrožavanje sigurnosti, teško ubistvo, teška tjelesna povreda i prinuda kada se izvrše prema osobi koja obavlja posao javnog informisanja, u vezi obavljanja tog posla. I pored evidentnih promjena, mediji u Crnoj Gori nisu slobodni u punoj mjeri, a istinitost izvještavanja je nerijetko upitna. Trenutna politička kriza nameće potrebu istinitog i slobodnog izvještavanja građana", naglašava Milačić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније