Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nataša Mitrović, TVCG

03. 05. 2022. 06:50   >>  16:58

REGIONALNI VODOVOD

Upitno snabdijevanje vodom šest primorskih opština

Crna Gora kao lider u evropskim integracijama, se nosi s pitanjm da li će tokom sezone primorje imati dovoljno vode. Do pada izdašnosti izvorišta Bolje sestre sa kog se napaja šest opština, dovelo je prekomjerno vađenje šljunka iz korite Morače.

Izvorište Bolje sestre žrtva je nelegalne eksploatacije šljunka iz korita Morače. Zbog smanjene izdašnosti za 80 odsto, pod znakom je pitanja da li će tokom turističe sezone primorje imati dovoljno vode, upozoravaju u Regionalnom vodovodu.

"Kada je počeo da se radi Regionalni vodovod izdašnost je bila 2.650 litara da bi 9. avgusta 2021. bila nekih 265 litara u sekundi. To je alarmantan podatak i treba svakoga da uozbilji u Crnoj Gori. Dovodi se u pitanje vodosnabdijevanje u ljetnjem dijelu za jul, avgust i septembar. Džaba hoteli s pet zvjezdica ako nema vode", kazao je Zoran Lakušić predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda.

S izvorišta Bolje sestre vodom se snabdijeva šest primorskih opština, među kojima i Ulcinj. Zato ugostitelji u tom gradu dan bez vode ne mogu da zamisle. Ko će, kažu da ljetuje, a da mora bidone da puni.

"Da kažemo gostima nemojte da dolazite i neka idu u Albaniju neka se kupaju i odmaraju, pa onda neka se vrate kod nas da piju i da jedu", kaže ugostitelj Ramazan Lešević.

A turizam je glavna razvojna grana. Da je sve otišlo predaleko kada je riječ o devastaciji rijeka, smatra i Jovan Zvizdojević čiji je bunar u Zeti zbog ugroženosti podzemnih voda - davno presušio.

"Taj bunar nikad nije presušio. Kada je 2004, do 2006. krenula eksploatacija u ovom obimu voda je naglo počela da pada, već 2012, 2013. taj bunar je suv i zimi kada su obilne padavine", priča Zvizdijević.

Devastatori se moraju zaustaviti, poručuju naši sagovornici, jer ukoliko se to ne učini, prognoze nijesu dobre.

"Pobjegao sam sa sela u grad, jer mi je mirnije nego pored njihovih postrojenja, to je stvarno strašno", kaže Zvizdojević.

"Dražava mora spriječiti investitore u koritu Morače, ako se to ne uradi nastaviće se propadanje vodoizvorišta, imaćemo i dalje pad i dovešće se do nesagledivih posljedica za regionalni vodovod, turizam i ukupno Crnu Goru. To se ne smije dozvoliti. Prvenstveno od nadležnih koji bi, shodno ovlašćenjima, trebalo da djeluju", kategoričan je Lakušić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније