Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

02. 05. 2022. 08:41   >>  09:59 3

BEGIĆ UPOZORIO

Morbile brišu imunsku memoriju djece, ključ u imunizaciji

Viši konsultant za zdravlje u UNICEF-u Senad Begić upozorio je na veoma nizak stepen imunizacije u našoj zemlji, navodeći da je on na najnižem nivou otkad se sprovodi u Crnoj Gori. Našoj zemlji, kako je rekao, prijeti epidemija morbila, navodeći da roditelji u našoj zemlji generalno ne odbijaju vakcinaciju već je odgađaju za kasnije uzraste. Stoga je ključna imunizacija na vrijeme.

Govoreći o razlozima niskog obuhvata imunizacije, Begić je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG saopštio da je za to više razloga, ali da je konkretno to prva cijena koju zdravstveni sistem plaća zbog pandemije korona virusa.

"Dakle, prvi i direktan uticaj korona virusa, a drugo nagomilalo se kod nas, u našem narodu, dosta lažnih informacija i vjerovanja, te vršnjačkog pritiska koji roditelje dovodi u veliku količinu zabluda što rezultira odgađanjem vakcinacije djece", pojasnio je Begić.

U takvoj kombinaciji teorija zavjere, korone i netačnih informacija, navodi on, imamo nezadovoljavajuće nizak stepen zaštite djece od zaraznih bolesti.

On je pojasnio nagli pad obuhvata počinje 2014. godine, kada je u Crnoj Gori krenula orkestrirana medijska kampanja antivakcera iz regiona koji su došli i dobili na značaju.

"I začarani krug je krenuo pa sada imamo ovo što imamo. Koliko je opasno odgađanje imunizacije? Jako je opasno, iz činjenice što jedno po jedno odloženo dijete dolazimo do 15.000 predškolske djece koja nijesu vakcinisana", rekao je Begić.

U pitanju su djeca koja su, kako je rekao, raštrkana po Crnoj Gori, što je epidemiološki opasno i nezahvalno.

Najniži obuhvat vakcinacije je u Budvi, zatim slijede Cetinje i Bar...

Begić je objasnio da virus morbila, kad inficira dječji organizam, dovodi do kompletnog obaranja imunskog sistema.

"On briše imunsku memoriju. Postoje naučni radovi u kojima se koristi termin 'imunološko resetovanje', da memoriju briše ili ih vrati na niske nivoe. U takvom organizmu dijete postaje podložno bakterijskim i virusnim infekcijama", upozorio je on.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније