Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

27. 04. 2022. 16:24 >> 16:25
12

VUČUROVIĆ OSUDIO

"Ničim izazvani napadi ekstremista na djecu iz Nikšića"

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović osudio je, kako je rekao, "ničim izazvane fašističke napade ekstremista sa Cetinja na djecu iz Nikšića".

To je, kako je ocijenio, bio "klasičan primjer raspirivanja nacionalne i vjerske netrpeljivosti, ugrožavanja ljudskih prava i sloboda".

"U ovom slučaju su direktno ugrožena i povrijeđena prava djeteta. Zbog svega navedenog, nadležni organi su dužni da pod hitno otkriju organizatore i učesnike ovoga sramnog napada na djecu iz Nikšića", rekao je Vučurović.

Smatra da incidenti sa ovakvom pozadinom nikako nijesu slučajnost, niti je, kako je rekao, "ovo neka novost za Cetinje posljednjih decenija".

Vučurović smatra da se u tom gradu u kontinuitetu dešavaju napadi "sa elementima fašizma, kako na Srbe tako i na sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve".

"I zaista je zabrinjavajuće da u gradu koji je bio nosilac ideje oslobođenja i ujedinjenja srpskog naroda dođe do ovakve eskalacije mržnje, i da se tu gdje je srpstvo dobilo najsnažniji zamah od Kosova, pokušava spriječiti pjevanje pjesme 'Veseli se srpski rode'. Naravno, ti pokušaji su uzaludni, ali došli smo u jednu tragičnu situaciju da je jednom broju Cetinjana danas bliža ideologija fašiste Sekule Drljevića nego svi Petrovići-Njegoši i kosovski zavjet koji se iznjedrio pod Lovćenom", rekao je Vučurović.

Smatra da iza ovakvih, kako je rekao, sramnih napada uglavnom stoje strukture bivšeg režima, zbog čega, navodi Vučurović, ispaštaju ostali građani Cetinja "koji se sigurno stide zbog onih koji su spremni da napadaju djecu iz Nikšića".

"Nažalost, ovaj sramni napad nije osudio ni predsjednik opštine Cetinje, koji je svojim izjavama samo pokazao da i on ideološki pripada huliganima koji svojim ponašanjem i primitivizmom brukaju Cetinje i bukvalno ga izoluju od ostatka Crne Gore", rekao je Vučurović.

Pozvao je i ombudsmana da preduzme mjere u okviru svojih nadležnosti.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније