Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G.

27. 04. 2022. 13:25 >> 13:26
1

OMBUDSMAN

"Djecu treba sačuvati od podjela, razmirica i incidenata"

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore formirao je predmet povodom incidenata koji su se u ponedjeljak dogodili na Cetinju i poziva javnost na suzdržanost od dalje instrumentalizacije ovih događaja u dnevnopolitičke svrhe, navodi se u saopštenju ove institucije.

Ističu da imajući u vidu mandat institucije, u konkretnom slučaju će ispratiti postupanje nadležnih državnih organa, ali kao i mnogim sličnim situacijama i ovog puta osuduti incidente kojima se podstiče mržnja i netrpeljivost zbog nacionalnih, vjerskih i drugih razlika.

"Zbog učestalosti ovakvih pojava i imajući u vidu lakoću kojom se u aktuelnom društveno-političkom kontekstu da narušiti međunacionalni i vjerski suživot u Crnoj Gori, dužni smo iznova upozoriti na negativne posljedice koje sa sobom nose ovakvi incidenti, posebno imajući u vidu uključenost većeg broja djece", navodi se u saopštenju.

Kako ističu, u očekivanju efikasne istrage nadležnih državnih organa, Zaštitnik apeluje da upravo djecu treba sačuvati svih vrsta podjela, razmirica i pogotovo incidenata, ukoliko želimo da gradimo svjetliju i stabilniju budućnost za sve naše građane, bez obzira na vjersku, nacionalnu, partijsku i bilo koju drugu pripadnost.

Navode da kako se nestabilan politički kontekst prelama na sve društvene sfere, apeluju da u narednom periodu, u kontekstu turbulentnih političkih promjena kao i održavanja lokalnih izbora u više crnogorskih opština, svi pokažemo veći stepen tolerancije, a politički akteri i odgovornosti kako ovi procesi ne bi bili povod daljem podsticanju tenzija i različitih podjela", ističe se u saopštenju.

"Danas kada crnogorske škole neće raditi zbog anonimnih dojava o postavljenim bombama, ova neprijatna informacija novi je povod za poziv na mir i jačanje solidarnosti u zajednici i apel da se djeca ne zloupotrebljavaju za bilo koje i bilo čije ostvarivanje interesa", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније