Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

26. 04. 2022. 11:07   >>  17:47 4

DIO PARTIJA PORUČIO

"Procesuirati odgovorne za kamenovanje autobusa"

Demokratska narodna partija (DNP), Socijalistička narodna partija (SNP), Demokrate i Radnička partija zatražili su od nadležnih organa da u najkraćem mogućem roku procesuiraju odgovorne za kamenovanje autobusa na Cetinju.

"Demokratska narodna partija kao odgovoran politički subjekt dužna je reagovati na jučerašnje sramne scene sa Cetinja. Kako se na video snimcima koji kruže društvenim mrežama jasno mogu identifikovati lica koja su učestvovala u bestidnom napadu na djecu, pozivamo nadležne organe da u najkraćem mogućem roku odgovorne privedu pravdi i time pošalju jasnu poruku da se nasilni akti neće tolerisati, odnosno da će isti biti najstrože kažnjeni", saopšteno je iz DNP-a.

Iz te partije izražavaju zabrinutost jer je, kako su naveli, dio medijske scene tokom prethodnog dana podstrekivao na nasilje i potpirivao mržnju prema pripadnicima srpskog naroda u Crnoj Gori, odnosno prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Spomenuti incidenti na Cetinju samo su nastavak matrice po kojoj su pripadnici srpskog naroda, u ovom slučaju čak i djeca, legitimna meta", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Demokratska narodna partija poziva nadležne organe da odlučnom reakcijom preduprijede podizanje tenzija, koje bi, kako je ocijenjeno, u ovom i sličnim oblicima nasilja mogle dovesti do nesagledivih posledica po naše društvo u cjelini.

Socijalistička narodna partija je poručila da je nedopustivo da se takve situacije dešavaju u državi koja pretenduje da bude građanska, demokratska i članica Evropske unije i koja se diči multivjerskim i multinacionalnim skladom.

"Posebno je žalosno što su ovako loše stvari doživjela djeca koja su došla u posjetu prijestonom gradu, i to na najveći hrišćanski praznik Vaskrs, kada bi trebalo da podstičemo i pozivamo na ljubav, mir, poštovanje i toleranciju", navode iz SNP-a.

Iz te partije su kazali da nema opravdanja za one koji su udarili na omladinu "i koji u svojoj ostrašćenosti i obnevidjelosti ne razumiju da postoje mišljenja i vjerovanja drugačija od njihovih, te da je upravo to naše najveće bogatstvo".

"Takođe, SNP CG poziva nadležne institucije da reaguju i prema onima koji su na društvenim mrežama širili govor mržnje i pozivali na obračun sa grupom iz Nikšića. Neprimjereni komentari i prijetnje koje se šire virtuelnim prostorom ne doprinose smirivanju situacije i sveukupnoj dobrobiti našeg društva", saopštio je SNP.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da je normalnom i dobronamjernom čovjeku nepojmljivo da se takve situacije dešavaju u Crnoj Gori, državi koja pretenduje da bude prva naredna članica Evropske unije, demokratska i slobodna zemlja, koja se ponosi multivjerskim i multinacionalnim skladom.

"U državi čiji je najvredniji resurs kroz cijelu njenu istoriju bio ljudski život, i gdje se za čast davala i glava. Ovo čemu smo svjedočili nisu vrijednosti Crne Gore, već sve suprotno od toga", saopštio je Martinović.

On je poručio da su u Demokratskoj Crnoj Gori sigurni da počinioci niti su Crnogorci, niti predstavnici bilo koje nacije, niti predstavljaju slavnu Prijestonicu Cetinje, jer, kako je istakao, to nije djelo kojim bi se ijedan Crnogorac niti Cetinjanin ikada u istoriji mogao podičiti.

"Ovakva nečasna i nasilna postupanja su imanentna isključivo vojnicima djelova bivše vlasti, koji podizanjem međunacionalnih i međuljudskih tenzija već duže vremena pokušavaju destabilizovati crnogorsko društvo. Zbog svega navedenog, pitamo Abazovića i Jokovića kao izvršitelje ustavnog puča i pokušaja vraćanja na vlast onih koji su ovaj ambijent u Crnoj Gori kreirali, je li Ih sramota podršci “politici” kamenovanja djece i izazivanja atmosfere mržnje, straha i nesigurnosti?! Je li ih sramota, jer se eksponenti te devijantne politike zahvaljujući njima dvojici vraćaju da “mire” i “demokratizuju” Crnu Goru", naveo je Martinović.

Kamenovanje autobusa osudila je i Radnička partija.

"Još jedan u nizu neprimjerenih događaja, gdje su pojedinci pokazali da su spremni na sve, iskazujući mržnju i netrpeljivost praćenu nasiljem čak i prema djeci koja su pokazala da misle i osjećaju drugačije. Nasilni akti, kao i gušenje slobodnog izrazavanja svakog građanina u jednoj državi koja teži demokratskim principima kao što je Crna Gora, ne smiju da se ponove", saopšteno je iz Radničke partije.

Potučuju da, iako smo podijeljeni po mnogim pitanjima, moramo da naučimo da poštujemo jedni druge, i ne podstičemo na tenzije i mržnju.

"Veliki zadatak pred svima nama je da spriječimo širenje tenzija, preduprijedimo nasilničke akte, i zajedno gradimo društvo koje će se temeljiti na principima uzajamnog poštovanja i tolerantnosti da neko misli i osjeća drugačije od nas", navodi se u saopštenju Radničke partije.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović je povodom incidenta na Cetinju kazao da je ludački i kukavički udariti kamenicama na autobus, na pjesmu i pjevače koji se vesele u staroj prestolnici svoje države.

"Da su pjevali kakvu Tomsonovu svinjariju, kakvo fašističko stihovano podilaženje, pojedine partije bi pozdravile slobodu pjevljivog govora? Jadne ste vi stranke i jadna je ta vaša samodovoljnost. To je samoizolacija zbog koje vas niko ne mrzi nego vas svi sažalijevaju", naveo je Danilović.

Kako je dodao strašno je na koji način pojedine političke partije i pojedinci koji su izmiljeli iz polusvijeta, doživljavaju Crnj Goru i Cetinje u njoj.

"Branite Cetinje od pjesme koja povezuje Obiliće i Petroviće, Prizren i prestolni grad Crne Gore? Branite Kralja Nikolu? Pa to je jadno, bolesno i čemerno. To je tako ludački i kukavički. Vi ste samo primitivci i mrzitelji, i to iz najgorih poriva kojima se dobrovoljno predajete", poručuje Danilović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније