Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ Mina ]

24. 04. 2022. 12:33   >>  12:35

NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PRAZNIK

Partije čestitale Vaskrs

Političke partije čestitale su građanima pravoslavne vjeroispovijesti najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kazao je da vječna simbolika vaskrsenja Hristovog vraća vjeru u bolju budućnost i afirmiše temeljne ljudske vrijednosti.

On je naveo da taj praznik simbolizuje pobjedu života nad smrću i podsjeća na važnost njegovanja međusobnog uvažavanja, poštovanja i razumijevanja.

Kako je rekao, Vaskršnje slavlje neka bude prožeto istinskim ljudskim i hrišćanskim vrijednostima – zalaganjem za istinu, pravdu i dostojanstvo svakog.

“Iskrenim zajedništvom poštujmo i čuvajmo jedni druge, jer jedino istinskom bliskošću možemo ostvariti razumijevanje i slogu neophodne za srećnu budućnost svih građana Crne Gore”, poručio je Joković.

Demokratska partija socijalista čestitala je Vaskrs svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da taj veliki praznik uči čovječanstvo vjekovima o pobjedi nad smrću, stradanjem i iskušenjima.

Naročito je bitno, kako je rekao, sjetiti se simbolike ovih svetih dana u vremenima kada je svijet na prekretnici.

"Upravo zbog toga, očuvanje sabornosti srpskog naroda i misije naše Svete Crkve od presudne je važnosti", naveo je Mandić.

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić čestitao je Vaskrs sa željom da najveći hrišćanski praznik podsjeti na istinske vrijednosti života, kao i da Crna Gora krene putem poštovanja i razumijevanja ka zajedništvu i dobru svih njenih građana.

On je kazao da je Vaskrs temelj vjere i nade, svjedočanstvo pobjede vječnog života.

"I zato ljubav, jedinstvo u istini i dobrota neka preovladaju u odnosu na mržnju, slabost, pohlepu i izdaju", rekao je Bečić.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je da je najveći izazov našeg vremena očuvati mir, kako onaj za koji se svakodnevno mora aktivno zalagati, tako i onaj unutrašnji koji donosi spokoj i vedrinu.

“Snaga koju crpimo iz dobrih vijesti i mira koji nosimo u sebi vrijednost je kojom doprinosimo da naše društvo bude bolje, u cjelini. Želim vam srećan Vaskrs i da ga provedete u dobrom zdravlju i porodičnoj harmoniji”, poručio je Konjević.

Lider Liberalne partije Andrija Popović čestitao je najveći hrišćanski praznik svim građanima koji Vaskrs slave prema julijanskom kalendaru, mitropolitu Mihailu i sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve, kao i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Želim vam da predstojeće blagdane provedete u miru, radosti i sreći sa porodicama i sa najdražima, podsjećajući se suštinskih vrijednosti koje nose poruke vaskršnjih praznika”, navodi se u čestitki.

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević je svim pravoslavnim vjernicima poručio da se božja volja i vaskrsnuće na našem duhovnom tlu ogledaju kroz istinsko snaženje vjere i postulata pravoslavlja.

On je istakao značaj Vaskrsa kao simbola vječnog obnavljanja energije dobra i ljudskog razumijevanja i u ovom današnjem nemirnom trenutku na planeti, koji se može i treba prevazići u dobroj vjeri za sve narode svijeta.

Knežević je poručio da luča pravoslavlja najbolje gori uz svjetla ozarenja svih drugih vjera, i da u Crnoj Gori tako treba da ostane dok je svijeta i vijeka.

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović čestitao je Vaskrs pravoslavnim vjernicima i sveštenstvu.

“Neka radost u ovim prazničnim danima bude nadahnuće za jačanje međusobnog razumijevanja, širenja plemenitosti i stvaranja sigurnije budućnosti za sve građane Crne Gore. Želim da vaskršnje praznike provedete u dobrom raspoloženju i sa svojim najdražima”, navodi se u čestitki.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da Vaskrs, kao jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, vraća na ono što je najvažnije u životima, u porodicu, među djecu, roditelje, braću i sestre, “da zajedno ljubavlju pobijedimo svako iskušenje”.

Tako i ovog Vaskrsa, kako je kazao, mora se prihvatiti da je sve što se dešava iskušenje, u provjeri koliko smo jaki u ljubavi koja se ište od nas, da još jednom pokažemo da se ljubavlju osvaja svijet.

“Da se slogom pobjeđuju razlike, da jedni drugima moramo biti braća i sestre u domovini svih nas, ma kolikom jačinom mjerili naše različitosti”, naveo je Milačić.

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović čestitao je Vaskrs vjerskim velikodostojnicima i svim vjernicima koji taj praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, dodajući da vjera uči najvišim ljudskim vrijednostima, ljubavi, oprosta, sloge, brige za druge.

“Neka ovaj veliki praznik bude podsjetnik za sve nas da naše razlike moraju biti razlog jačanja naših veza i dobrih odnosa, a ne suprotno. Želim da predstojeći praznik provedete u toplini vaših domova, dobrom zdravlju, sreći, okruženi onima koje najviše volite. Srećan Vaskrs!”, navodi se u čestitki.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilović je kazao da Crna Gora i ovaj Vaskrs dočekuje u strepnji i neizvjesnosti.

“Nažalost, ni jedno ni drugo nijesu nužna posljedica nekih objektivnih okolnosti nego, prije svega, avanturizma i eksperimentisanja pojedinaca koji su politiku i ozbiljan državni posao podredili ličnim ambicijama i nedoraslom vršljanju po sudbini cijelog naroda”, rekao je Danilović.

Danilović je dodao da se uvijek u svjetlosti velikih praznika pokazuje i potvrđuje značaj odgovornosti, žrtve i ljubavi prema drugome.

“Ne možemo se, nažalost, pohvaliti nečim od onoga što je Hristos darivao svijetu i čovjeku zavjetujući nas na vječnu ljubav i međusobno praštanje. Hristos je među nama, a mi smo u međusobnom pa i ličnom sukobu, raspeti u mržnjama iz kotisuljublja i pohlepe”, navodi se u čestitki.

Lider Force Genci Nimanbegu čestitao je Vaskrs svim pravoslavnim vjernicima, navodeći da je taj sveti dan odlična prilika da vjerujemo da će sjutra biti bolje i da se zajedno teži tom cilju.

„Želim da vam Vaskrs donese ljubav, dobrotu, mir, vama i vašim najmilijima“, naveo je Nimanbegu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније