Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Portal RTCG ]

21. 04. 2022. 09:06   >>  09:11

LAKUŠIĆ

"Uradićemo sve da ne bude nestašica vode tokom sezone"

Nestašica vode tokom sezone moguća je zbog devastacije korita Morače, kazao je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić. Regionalni vodovod ima rezervni plan i , kako je rekao, učiniće sve da do toga ne dođe. On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” najavio da bi na ljeto trebalo da poteče prva voda sa regionalnog vodovoda prema Herceg Novom.

Postoji bojazan da će biti nestašica vode tokom sezone, međutim, Lakušić kaže da za to treba kriviti one koji su dozvolili da se devastira korito Morače.

“Dogovorene količine vode će biti isporučene, a za drugo ne mogu da garantujem”, kazao je on.

Regionalni vodovod je pripremio hitne mjere.

“Predložili smo da se radi jedno mobilno postrojenje gdje bismo vodu iz blizine izvorišta Bolje sestre koje je skoro istog kvaliteta kao u samom izvoru filtrirali, hlorisali i ubacivali u sistem. Ako bismo napravili dva ta sistema onda ne bi bilo nestašice. Vodovod će uraditi sve da ne dođe do nestašice vode i zato je velika odgovornost na nama”, istakao je on.

Smatra se da će i ove godine biti zabilježen manji dotok i stalni pad ako se ne stane na put građevinskom lobiju i mafiji koji prave haos u koritu Morače.

On je  kazao da je dotok vode manji 80 odsto nego u vrijeme kada se gradio regionalni vodovod.

“Najmanje 100 godina trebalo bi da se prirodnim putem vrati izdašnost vodoizvorišta Bolje sestre. To se mora raditi ljudskom rukom, potrebne su intervencije koje će trajati nekoliko godina. Sada je najbitnije da država hitno ukloni devastatore iz korita rijeke Morače”, kazao je on.

Objašnjava da eksperti teže da da vrate količinu vode koja sada otiče drugim tokovima.

Spajanje Herceg Novog sa regionalnim vodovodom kasni zbog imovinsko pravnih odnosa.

“Mi smo pripremili cjevovod, odrađene su analize, ostalo je da se dogovorimo sa rukovodstvom grada koja količina vode im je potrebna i očekujemo da će ljetos poteći voda prema Herceg Novom”, kazao je on.

Počinje i druga faza izgradnje regionalnog vodovoda od Budve do Tivta.

“Potpisali smo ugovor. Projekat će koštati oko pet miliona eura. Radiće se bulevar u sklopu kojeg će se raditi i vodovod.

Želimo da povećamo dotok vode u Tivtu i Kotoru. To će biti dobro za te gradove i turiste”, istakao je on.

Plan je da regionalni vodovod preuzme lokalne vodovode sa primorja i da se naplaćuje od građana.

“I to će biti centralizovano u sklopu reggionalnog vodovoda”, istakao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније