Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 04. 2022. 20:07   >>  20:21

PTIČIJI GRIP

Situacija nije alarmanta, živinu držati u zatvorenom

Ptičiji grip potvrđen je kod dva uginula pelikana, a umeđuvremenu pronađeno je još nekoliko uginulih na Skadarskom jezeru. Na farmama i u domaćinstvima koja imaju kokoške trenutno nijesu zabrinuti zbog pojave ove bolesti jer poštuju preporuke Uprave za bezbjednost hrane, koje nalažu da se živina drži u zatvorenom.

boxPluginImgKako ne bi razmišljao o cijeni i kvalitetu jaja, Dejan Mijović iz Mataguža prošlog mjeseca je kupio kokoške. No, nakon vijesti o ptičijem gripu, ogradio je prostor u kojem one mogu da se kreću.

"Držimo za sebe 20-ak kokošaka, čuli na Skadarskom da su uginuli pelikani, držimo ih uzatvorenom prostoru", kaže Mijović.

Na farmi nijesu zabrinuti, jer, kako kažu, kokoške su izolovane.

"Farme su kod nas zatvorenog tipa, koke su unutra u kavezima i nemaju direktni dodir sa virusima, sa oboljelom živinom", navofdi veterinar Zoran Živković.

Preporuka je da su kokoške zatvorene kako bi se izbjeglo širenje ptičijeg gripa koji je danas potvrđen kod još nekoliko pelikana.

"Primili informaciju o uginuću još pelikana. Kolege smo obavjestili da je grip, sad se radi tipizacija, da vidimo da li se radi o ovom gripu koji je visokopatogeni", kazala je načelnica Odsjeka za zdravlje i dobrobit životinja Mevlida Hrapović.

Ptičiji grip može da se prenese sa životinje na čovjeka, zato i preporuke svima da vode računa o higijeni tokom ulaska na farme, ali i da se smanji broj ljudi koji brinu o živini.

"Još nije zabilježen prenos s čovjeka na čovjeka, ali da bismo smanjili tu mogućnost prenošenja sa živine na ljude svi moraju da pokažu razvijenu svijest o higijenskim mjerama", ističe Hrapović.

Struka upozorava na oprez i poštovanje preporuka, ali poručuju da situacija još nije alarmantna.

"Da bi se bolest proširila neophodna je velika koncentarcija virusa, 2 pelikana nije velika da bi se prenio do Podgorice ili Golubovaca", naglašava veterinar Zoran Živković.

Aleksandra Jovančević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније