Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G.

25. 03. 2022. 17:03   >>  17:05

DOBARDŽIĆ ISTAKLA

Postignut ograničen napredak na polju ostvarivanja prava LSI

U toku je izrada Nacrta novog Zakona o zabrani diskriminacije, koji u potpunosti treba uskladiti sa pravnom tekovinom Evropske unije, saopšteno je na okruglom stolu “Harmonizacija propisa sa Zakonom o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom“, koji je organizovalao NVU Djeca Crne Gore. Smatraju da nedovoljna implementacija usvojenih pravnih standarda dovodi do toga da se lica s invaliditetom (LSI) i dalje suočavaju sa brojnim preprekama, koje onemogućavaju puno i efikasno učešće u životu zajednice.

Okrugli sto je dio projekta „Saradnjom do boljeg položaja LSI u Tuzima“ koji implementira NVU „Djeca Crne Gore“ u saradnji sa Opštinom Tuzi, a podržava ga Centar za građansko obrazovanje (CGO) u okviru programa OCD u Crnoj Gori - od osnovnih usluga do oblikovanja politika -M’BASE, koji se finansira iz sredstava Evropske unije.

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Nerma Dobardžić, kazala je da je u toku izrada Nacrta novog Zakona o zabrani diskriminacije.

„Zakon o zabrani diskriminacije je potrebno unaprijediti i u potpunosti uskladiti sa pravnom tekovinom Evropske unije, jer Zakon ne pravi jasnu distinkciju između područja, oblasti, oblika i osnova diskriminacije, kazala je Dobardžić.

Ukazala je da je postignut ograničen napredak na polju ostvarivanja prava LSI.

Smatra da je glavni razlog za takvo stanje to što su još uvijek u velikoj mjeri prisutni medicinski i funkcionalni model pristupa invaliditetu, što znači da ti modeli invaliditet posmatraju isključivo sa aspekta oštećenja koje lice ima.

„Oni su nespojivi sa modelom pristupa invaliditetu zasnovanom na ljudskim pravima koji promoviše Konvencija UN-a o pravima lica s invaliditetom. Nepristupačnost ograničava slobodu kretanja na štetu LSI“, rekla je Dobardžić.

Smatra da je država obavezna da svim LSI omogući ostvarivanje prava na obrazovanje i dodala je da su vidljivi napori na unapređenju inkluzivnog obrazovanja.

Koordinatorka projekta, Sabra Decević, rekla je da je u sklopu projekta izrađenja analiza potrebe za servisima podrške za LSI u Opštini Tuzi.

„Organizovane su fokus grupe sa LSI, roditeljima djece i omladine sa smetnjama u razvoju, jer smo vidjeli da je NVU „Djeca Crne Gore“ jedina organizacija u Tuzima koja pruža besplatne usluge i servise podrške za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju“, rekla je Decević.

Tokom projekta je, kako je rekla, realizovana dvodnevna obuka za predstavnike institucija i organizacija civilnog društva u cilju jačanja kapaciteta za monitoring i međusektorsku saradnju.

Jedan od rezultata projekta, kako je kazala, je organizovanje i deset radionica za roditelje djece i mladih sa smetnjama u razvoju, jer taj servis podrške u Tuzima uopšte nije razvijen.

Generalna direktorica Direktorata za zaštitu i jednakost lica sa invaliditetom u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, Aleksandra Popović, kazala je da će kroz unapređenje Zakona o zabrani diskriminacije biti definisana odredba koja se odnosi na razumno prilagođavanje i na taj način će to biti usklađeno sa Konvencijom UN o pravima LSI.

„ Država Crna Gora  2023. godine mora da podnese Komitetu UN izvještaj o implementaciji ove Konvencije. Važno je da lokalna zajednica implementira sve propise i na lokalnom nivou, na nivou lokalnih samouprava, kako bi svi podjednako uživali prava bez diskriminacije“, rekla je Popović.

Navela je da je na nivou Vlade formiran i Savjet za prava LSI, a i pojedine opštine imaju savjet za prava LSI.

„Kada je riječ o zapošljavanju, Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji propisuje kvotni sistem zapošljavanja i to nije dobro samo za LSI, već i za društvo, jer kroz to zapošljavanje LSI vi u ustanovi lokalne samouprave obezbjeđujete, osim subvencije zarade u iznosu od 75 odsto, i prilagođavanje radnog mjesta i asistenta, pojasnila je Popović.

Ministarstvo pravde ljudskih i manjinskih prava u prethodnih pet godina je podijelilo oko milion i po eura za finansiranje projekata nevladinim organizacijama.

Sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu, Marina Ujkaj, rekla je da je Opština Tuzi u saradnji sa NVU Djeca Crne Gore, po prvi put usvojila Lokalni akcioni plan za zaštitu LSI.

„Taj lokalni akcioni plan je usvojen na period od tri godine i cilj je da se unaprijedi status LSI i da Opština Tuzi zaista doprinese i učini da se LSI uključe u sistem. Sproveli smo nekoliko aktivnosti, a sigurno je da ćemo ih sprovesti mnogo više, kazala je Ujkaj.

Opština Tuzi je, kako je rekla, zaposlila lice s invaliditetom i predvidjela mogućnost zapošljavanja najmanje još jednog LSI, a i javne ustanove među zaposlenima već imaju LSI.

„Nadamo se da ćemo ubuduće uspjeti da poslodavcima stavimo do znanja da treba da zapošljavaju LSI, jer ti ljudi, možda, mogu da budu bolji od svih nas. Subvencije koje kao poslodavci možemo da korostimo treba da nas dodatno motivišu da zaposlimo LSI“, kazala je Ujkaj.

Opština Tuzi, kako je ukazala, izlazi u susret i uvijek je spremna maksimalno da pomogne licima s invaliditetom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније