Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G. [ Mina ]

21. 03. 2022. 20:36   >>  20:37 1

ĐURAŠKOVIĆ PORUČIO

Budžet Prijestonice 7,73 miliona eura

Predloženi budžet Cetinja za ovu godinu biće 7,73 miliona EUR, kazao je gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković, navodeći da su u toj lokalnoj samoupravi svjesni da će do kraja godine, zbog brojnih izazova i naslijeđenih problema, pripremati rebalans budžeta.

On je, u završnoj riječi povodom današnje rasprave o Predlogu budžeta Prijestonice za ovu godinu, kazao da je krovni dokument za finansijsko funkcionisanje lokalne uprave pripremljen krajem prethodne godine, kada je dobio potrebne saglasnosti i prošao proceduru javne rasprave.

"Cijeneći da bi u kontekstu vremena koje smo do 31. marta imali na raspolaganju, kreiranje novog predloga budžeta bilo neodgovorno, odlučili smo se da predložimo budžet u ovoj formi i iznosu od 7,73 miliona eura, svjesni da ćemo do kraja godine, zbog brojnih izazova i naslijeđenih problema, pripremati rebalans budžeta“, rekao je Đurašković.

On je kazao da su prethodnih dana započeli odgovoran posao formiranja nove gradske uprave, vodeći se principima stručnosti i depolitizacije, sa željom da kreiraju ambijent u kojem partijska pripadnost neće biti razlog bilo kakvog favorizovanja.

"U glavnom fokusu našeg rada biće građanin, njegove potrebe i stvarni problemi“, poručio je Đurašković.

On je istakao da zbog toga žele gradsku upravu koja će biti istinski servis građana, upravu koja će ići u susret problemima i rješavati ih u interesu cijele lokalne zajednice.

"Želimo efikasan servis, uvjereni da će građani ubrzo uvidjeti benefite ovog koncepta. U tom smislu već smo pokrenuli program Otvorenih vrata, u okviru kojeg sam obavio razgovor sa značajnim brojem naših sugrađana“, rekao je Đurašković.

On je ocijenio da je to nesumnjivo dobar način da uvide šta su stvarne potrebe građana i da osjete puls grada.

Đurašković je istakao da će prioriteti njihovog rada biti razvojne politike i projekti sa nadom da će ubrzo ponuditi Cetinjankama i Cetinjanima nova radna mjesta.

"Naši sportisti, naša djeca i omladina odlazeći odavde i postižući profesionalne uspjehe na svim meridijanima Evrope i Svijeta, postavljaju pitanje: Zašto to ne možemo i u svom gradu? Zato će stvaranje preduslova za njihov ostanak i profesionalni napredak na Cetinju takođe biti jedan od naših prioriteta“, naveo je Đurašković.

Kako je naveo, privredni oporavak i zaustavljanje iseljavanja iz Prijestonice, najkraći su put do ambijenta u kojem će najbolji potencijal ostajati na Cetinju, a ne odlaziti u svijet.

"Cilj nam je da sredstva iz kapitalnog budžeta trošimo efikasnije i u službi građana Prijestonice. Već sam u sklopu svog kabineta oformio tim za kapitalne investicije, koji će djelovati operativno, ali i na nivou planiranja“, kazao je Đurašković.

On je dodao da će realizovati konkretne mjere i sistem podrške lokalnom biznisu i novim investitorima, koji će 24 sata biti na usluzi svima koji su zainteresovani za ulaganje u Cetinje.

Prema njegovim riječima, učiniće lokalnu upravu inkluzivnom, na način da neće biti diskriminacije ni prema kome, posebno ne prema ranjivim grupama.
"Već sada na rukovodećim mjestima u gradu imamo više žena nego muškaraca, što je rijetkost u Crnoj Gori“, istakao je Đurašković.

Đurašković je naveo da su od prethodnika naslijedili Prijestonicu koja se iseljava, urušenu privredu, zapušteno ruralno područje, a kako je kazao, razvojnih programa skoro i da nema.

"U lošem stanju su naši parkovi, istorijsko jezgro, trotoari i zapuštena infrastruktura u gradskim naseljima. Mojkovačka ulica i rješenje problema ponora su bili nerješiva enigma prethodne vlasti. Gradski stadion još nije završen, a FK Lovćen je na najnižim granama u svojoj preko 100 godina dugoj istoriji“, rekao je Đurašković.

On je dodao da i drugi sportski kolektivi imaju ogromnih poteškoća u radu.

"Zaduženje Prijestonice je oko 39 miliona eura, a pribojavamo se da je to zaduženje mnogo veće. Da bismo posljedice takvog poslovanja mogli u potpunosti sagledati angažovaćemo nezavisnu eksternu reviziju, koja će utvrditi do detalja kako se gradom upravljalo godinama unazad“, kazao je Đurašković.

Đurašković je poručio da je maćehinski odnos prema nacionalnim institucijama na Cetinju nešto što neće dozvoliti.

Takođe, kako je kazao, odnos prema državotvorno važnim organizacijama, institucijama kulture obrazovnim i vjerski subjektima, nije bio na odgovarajućem nivou.

"Nedavno u svom inauguralnom govoru sam rekao da Cetinje i Crna Gora nijesu ničija prćija, pa to i sada ponavljam. Ne možete na jednoj strani podržati CPC sa nepunih pet hiljada eura za deset godina, a na drugoj imati puna usta patriotizma i odbrane države“, rekao je Đurašković.

On je naveo da će takve trendove mijenjati već u prvoj godini mandata.

"Kako je moguće tražiti besplatne udžbenike za osnovce, a imati dug preko 32 hiljade eura? Ili hvaliti se kako je jednokratna pomoć novorođenčadima 350 eura, a po tom osnovu dugovati preko 46 hiljada eura“, upitao je Đurašković.

Đurašković je upitao i kako je moguće izjaviti da su javne finansije stabilne, a po osnovu poreza i doprinosa dugovati 11,25 miliona eura, dok su obaveze prema dobavljačima duplirane sa 900 hiljada iz 2017. godine na preko 1,8 miliona eura 31.decembra prošle godine.

On je istakao da se mora pomenuti i osam miliona eura duga Vodovoda za struju.

Đurašković je upitao da li je patriotizam dug Fudbalskog kluba Lovćen od preko milion eura.

"Da li pomenuti druge velike obaveze poput duga prema podgoričkoj deponiji od vise od 200 hiljada eura. Dospjele obaveze prema javnim preduzećima, javnim ustanovama, sportu, kulturi, mjesnim zajednicama, udruženjima i pojedincima iznose preko 380 hiljada eura“, naveo je Đurašković.

Kako je kazao, uprava će se zalagati za veću podršku obrazovnim i zdravstvenim institucijama sa sjedištem na Cetinju, ali i za preseljenje svih onih institucija i ministarstava koje su odavno trebali da budu u Prijestonici, koji joj po značaju i istoriji, ali i po zakonu, pripadaju.

"Cetinje mora da povrati autoritet Prijestonice, ne samo na papiru, nego u svakodnevnom životu“, poručio je Đurašković.

On je istakao da revanšizma neće i ne smije biti, ali da će shodno nalazu eksterne revizije preispitati ukupno poslovanje Prijestonice, gradskih preduzeća i sportskih klubova u vlasništvu grada.

"Nećemo se zadržavati u prošlosti, gledaćemo i ići naprijed, rješavajući probleme običnog čovjeka“, istakao je Đurašković.

Đurašković je kazao da, uvažavajući takav pristup, očekuje da Skupština jednoglasno usvoji predloženi Budžet za ovu godinu i na taj način pošalje poruku o zajedničkim dobrim namjerama da Prijestonica krene naprijed.

"Cetinje i naši sugrađani su naša jedina obaveza. Funkcije su prolazne i jedina mjera naše uspješnosti biće zadovoljan građanin koji će ostati i raditi na Cetinju. Uvjeren da su pred nama bolji dani za crnogorasku Prijestonicu“, zaključio je Đurašković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније