Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

15. 03. 2022. 08:08   >>  10:18

CGO

Rudović i Savović nagrađeni za priču o OSI

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, po okončanju Konkursa za najbolju novinarsku priču koja adresira položaj osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori, nagradio Miloša Rudovića iz Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG) i Dijanu Savović iz TV i portala Vijesti.

Kako navode iz te NVO, Rudović je nagrađen za članak „Osobe sa djelimičnim ili potpunim oštećenjem vida moraju da se oslanjaju na pomoć personalnih asistenata: Univerzitet bez knjiga na Brajevom pismu“, objavljen na portalu CIN-a, a Savović kao autorka TV priloga „Roditeljstvo osoba sa invaliditetom - tema kojoj nadležni ne posvećuju gotovo nikakvu pažnju“, koji je objavljen na portalu Vijesti.

Iz CGO poručuju da je uloga medija u pozicioniranju pitanja od značaja za osobe sa invaliditetom izuzetna, a novinari i novinarke, kako dodaju, imaju i odgovornost da budu glas marginalizovanih grupa.

"Inkluzivnost visokog obrazovanja u Crnoj Gori ostaje nefunkcionalna, a pogotovo se to odnosi na (ne)prilagođenost literature osobama sa potpunim ili djelimičnim oštećenjem vida na što se ukazuje Rudović kroz svoj istraživački članak. Dijana Savović skreće pažnju javnosti na jednu važnu, a potpuno zanemarenu problematiku - roditeljstvo lica sa invaliditetom", navodi se u saopštenju.

Iz te NVO dodaju da je položaj ranjivih grupa takav da se zarad njegovog unapređenja moraju umrežiti sve snage, kako one koje pripadaju institucionalnom okviru, a koje čine nadležni državni organi, tako i one iz civilnog društva, a koje dominantno predstavljaju nevladine organizacije i mediji.

"Tom sinergijom se postiže više za dobrobit onih koji moraju imati podršku u zastupanju svojih prava, CGO cijeni da primjeri Rudovića i Savovićeve mogu biti podsticaj da se o osobama sa invaliditetom izvještava na pozitivan, dostojanstven način koji doprinosi afirmaciji njihovih sposobnosti i mogućnosti, ali i problematizuje izazove sa kojima se suočavaju", navodi se u saopštenju.

Iz CGO podsjećaju da se nagrade za najbolju novinarsku priču dodjeljuju u okviru projekta „JednakoSPOSOBNOST!“ koji na NVO sprovodi u saradnji sa Udruženjem roditelja djece sa smetnjama u razvoju iz Podgorice i uz finansijsku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) posredstvom projekta „Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, u saradnji sa različitim akterima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније