Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

14. 03. 2022. 20:29 >> 21:40
1

OD 19. FEBRUARA

Podneseno 419 zahtjeva za crnogorsko državljanstvo

Od 19. februara do 11. marta podneseno je 419 zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo, po osnovu izmijenjene Odluke o sticanju crnogorskog državljanstva, kazao je u emisiji “Naglas” na TVCG Zoran Miljanić, državni sekretar MUP-a.

Podsjetimo, Vlada je početkom februara usvojila izmijenjenu Odluku o sticanju crnogorskog državljanstva kojom se umjesto ranijih deset godina neprekidnog, to jest stalnog boravka, sada zahtijeva minimum pet godina stalnog boravka i pet ili više godina privremenog boravka.

“Direktoratu za državljanstvo je aplicirao 281 aplikant, 136 od toga je dato na ispravku podnesaka, jer nijesu bili potpuni. Po osnovu braka postoje 342 zahtjeva i 70 po osnovu 10 godina boravka. Sedam je zahtjeva za moleljetnike”, naveo je Miljanić.

On je kazao od tih zahtjeva nijedno nije odobreno, te da će se zahtjevi rješavati u upravnom postupku. Rok za odlučivanje je, kako navodi, godinu od ponošenja zahtjeva.

“Za sada nemamo nijedan rješeni prijem, da je neko dobio državljanstvo. Nijesmo iznenađeni brojkom, spremni smo za svaku situaciju. Ne smatramo da je ovo neka brojka koja izaziva neku veliku zabrinutost”, kazao je Miljanić. 

Miljanić je poručio, da bez obzira na stav ministra Sergeja Sekulovića, MUP je obavezan da sprovodi Odluku, što i čine.

"Mi se ne bavimo politikanstvom, vez zaštitom prava građana", poručio je Miljanić.

Božidar Čarmak iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava kaže da ne vidi da je sporna odluka o sticanju crnogorskog državljanstva.

“Taj domet nije ni 30.000, ni 50.000 zahtjeva za državljanstvo. Ova brojka koju je saopštio Miljanić je realna”, naveo je Čarmak.

On kaže da sada imamo čistu situaciju, jer sad imamo 10 godina neprekidnog boravka, kao uslov za sticanje crnogorskog državljanstva, uz sve ostale uslove koji su ostali nepromijenjeni. 

Bugarin i Vukčević: I nova i prethodna Odluka nezakonite i neustavne

Ekspert za statusna pitanja stranaca i migranata Bojan Bugarin kaže da je Odluka Vlade nezakonita i neustavna. Tako je kaže bilo i 2018. godine kada je prva odluka donesena.

“Ovo nikako nije smjelo biti materija podzakonskih akata”, naveo je Bugarin. On je poručio da se takve odluke ne mogu donositi preko noći.

“To je ono što izaziva sumnju, da su isključivo politički razlozi i motivi u pitanju”, poručio je Bugarin.

Advokat i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran Miloš Vukčević kaže da takođe smatra da su i ova i prethodna Odluka o sticanju crnogorskog državljanstva nezakonite i neustavne, jer se ušlo u ono što samo zakon može da propisuje.

“Ovo nije pitanje za Vladu, nego za Skupštinu, tu zakon treba da se mijenja”, naveo je Vukčević.

Bugarin: Ove godine i do 7.000 zahtjeva; Miljanić: 2019. dato preko 9.000 državljanstava

Bugarin procjenjuje da bi samo ove godine mogli da imamo i do 7.000 zahtjeva za crnogorsko državljanstvo, po osnovu nove odluke.

“Ako bi ova odluka ostala na snazi narednih godinu sigurno bi moglo da aplicira i imalo zakonski uslov najmanje 6.000 do 7.000 stranaca”, naveo je Bugarin.

On je kazao da u Crnoj Gori za 15 godina dato skoro 31.000 državljanstava. Naveo je podatke i za Slovačku koja je za 20 godina odobrila 4.200 državljanstava, Poljska 44.000 državljanstava, Bugarska 11.500 i Rumunija 38.000, takođe za 20 godina.

“To znači da nijedna država ne daje tek tako državljanstvo”, kazao je Bugarin.

Vukčević kaže da bi ova odluka trebalo da bude dio izbornog zakonodavstva, zato što ta će ta lica za dvije godine od sticanja državljanstva imati biračko pravo.

On tvrdi da je prosjek dodjele državljanstava u prethodnih 15 godina, bio 2.000 godišnja, a sada bi mogao da dođe i do 7.000 za godinu.

“To znači da ćete imati tri puta veći broj dodijeljenih državljanstava. Mi treba da imamo restriktinu politiku prijema prijema u crnogorsko državljanstvo. Ako sva ova lica dobiju državljanstvo i dobiju pravo glasa shodno zakonu jasno je da mogu da utiču i na političku strukturu”, naveo je Vukčević.

Čarmak je naveo primjer Luksemburga za 2019, koji je imao 9,12 prijema u državljanstvo na 1.000 stanovnika, to je, kaže on, skoro jedan procenat i 5.000 prijema godišnje.

Miljanić je naveo da smo 2019. godine imali 9.594 prijema u državljanstvo od čega 9.072 porijeklom, 2020. je bilo 7.927 satih državljanstava od čega od 7.445 porijeklom, a 482 prijemom, dok je prošle godine odobreno 7.561 državljanstvo i to 6.594 porijeklom i 607 prijemom.

“Ako uporedite ove brojke zadnje tri godine vidjećete da nema nekog ostupanja u odnosu na neko uvećanje crnogorskih državljana pogodovo ne u smislu izbornog inženjeringa”, zaključio je Miljanić.

Bugarin i Vukčević očekuju da će nova vlada izmijeniti Odluku o državljanstvu prethodne izvršene vlasti, dok Čarmak ne smatra da će do toga doći.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније